Австралийската централна банка повиши основната си лихва за четвърти пореден месец, като същевременно обаче смекчи насоките за по-нататъшни повишения. Причината е прогнозата за нарастване на инфлацията, но и забавяне на икономиката, което пък би подтиснало растящата инфлация, съобщи БНР.

Така Резервната банка на Австралия (RBA) повиши основната лихва с 50 базисни пункта до 1,85% - най-високото ниво от април 2016 г. "Бордът на банката предвижда да предприеме по-нататъшни стъпки в процеса на нормализиране на паричните условия през следващите месеци, но това няма да бъде факт по предварително зададен път на затягане на лихвите", заяви управителят на RBA Филип Лоу.

Бордът на RBA отбелязва, че повишенията на лихвите през последните месеци са били необходими, за да се намали темпа на инфлацията и да се създаде по-устойчиво търсене и предлагане, добавяйки, че централната банка се ангажира да предприеме по-нататъшно затягане (повишаване на лихвите), но не и по предварително зададен път, тъй като размерът и времето за ново повишение ще зависи от новите данни.

Инвеститорите реагираха на тази леко променена позиция чрез продажби на австралийския долар, което доведе до неговото поевтиняване с около 1% към 0,695 щатски долара. Пазарните участници намалиха очакванията си за това, доколко лихвите в крайна сметка ще бъдат повишени.

Същевременно Филип Лоу очерта и новите икономически прогнози на RBA, като посочи, че банката вече очаква потребителската инфлация да достигне връх от около 7,75%, в сравнение с предишната прогноза за 7%.