Най-актуалната виртуална валута Bitcoin покори нов връх и вече се търгува за над 10 000 долара на всички борси и индекси, свързани с нея. Предвид темповете на покачване, тя може да достигне 11 000 долара още в рамките на днешния или утрешния ден.

Криптовалутата бележи невиждан растеж, като се повиши с 900% от началото на 2017 г., а стойността й нарасна с 1/5 само през последните няколко дни. Това е най-големият ръст сред всички класове активи по света. 

Напук на критиките, че е балон, bitcoin е истински хит и привлича все повече инвеститори. Откритите сметки в една от най-големите платформи за търговия с криптовалутата - Coinbase почти се утроиха през изминалата година, достигайки 13.3 млн. 300 000 нови потребители са се регистрирали в нея само през празниците покрай Деня на благодарността в САЩ.

Как Северна Корея печели от bitcoin?

Как Северна Корея печели от bitcoin?

Криптовалутата помага на Пхенян да избегне санкциите

Виртуалната валута е в дългосрочен бичи тренд, подхранван от търговия на азиатските борси, a покачването й се очаква да привлече още институционални инвеститори. Само за последния месец bitcoin e поскъпнал с повече от 4500 долара.

Създадена пред 2009 г., на криптовалутата бяха нужни 834 дни, за да достигне цена от 1000 долара през август 2011 г. След още 1270 дни тя се повиши до 2000 долара през май 2017 г. През следващите месеци растежът беше невероятен, за да достигне и надмине днешните 10 000 долара.

Една от най-ранните транзакции с криптовалутата включваше използването на 10 000 биткойна за покупката на 2 пици. Днес 10 000 биткойна струват над 100 млн. долара.

Русия забранява Bitcoin

Още една голяма икономика забранява Bitcoin

Използването им води до неоправдано високи рискове

Bitcoin e все по-разпространен и се търгува по цял свят, печелейки доверие от Зимбабве до Южна Корея. Централните банки го следят все по-внимателно, а някои от тях дори създават свои виртуални валути.

Цената на криптовалутата бе подкрепена в последните месеци от решението на най-големия оператор за обмен на деривати в света CME Group да започне да предлага фючърси за bitcoin.

Досега институционалните инвеститори стояха настрана от виртуалната валута, смятайки я за твърде нестабилна, твърде рискована и твърде сложна за да инвестират парите на други хора в нея.

Bitcoin покори нов рекорд, става част от най-големия борсов фючърс

Bitcoin покори нов рекорд, става част от най-големия борсов фючърс

Kриптовалутата става все по-надежден актив, цената й тепърва ще расте

"Обещанията за фючърси на bitcoin, които отварят вратата на институционалните пари, са презареждане на цената", каза Чарлс Хайтър, основател на уебсайта за анализ на криптовалутата Cryptocompare.

Общата пазарна стойност на всички виртуални валути е над 300 млрд. долара, като повече от половината от тях са дело на bitcoin. Очаква се до края на годината стойността му да продължи да се вдига, като според някои експерти може да достигне 12 000 долара или дори повече.

"Бъдещето на Bitcoin все още е несигурно; тя е изправена пред същите сериозни технически предизвикателства, с които се сблъсква от години и среща силна конкуренция от по-нови, по-сложни блокчейн вериги. Но дори и да се срине, е очевидно, че bitcoin вече е общоприета", заяви Сол Ледерер, блокчейн директор в американската компания LOOMIA.

Експерт: Bitcoin може да удари $40 000 в края на 2018-а

Експерт: Bitcoin може да удари $40 000 в края на 2018-а

Криптовалутата вече се доближава до $10 000