Bitcoin се повиши до нов връх, прескачайки 6400 долара, след като компанията CME Group, която е най-големият оператор за обмен на деривати в света, обяви, че ще пусне фючърси за виртуалната валута до края на годината.

"Като се има предвид нарастващият интерес на клиентите към развиващите се пазари на криптообменна валута, решихме да въведем фючърсен договор", съобщи Тери Дъфи, председател и изпълнителен директор на CME Group.

Bitcoin се засили към 6 000 долара

Bitcoin се засили към 6 000 долара

Само за час цената скочи с 300 долара

Борсовият фючърсен договор ще бъде изплатен на базата на CME CF Bitcoin Reference Rate (BRR), който компанията стартира през ноември 2016 г. с базираната в Лондон платформа за цифрова търговия Crypto Facilities. Референтният лихвен процент е ежедневно договаряна цена, публикувана всяка сутрин в 4 часа по Гринуич.

Пускането на bitcoin деривати също е поредната стъпка към налагането на цифровата валута като по-утвърден клас активи.

Goldman Sachs: Bitcoin не е "новото злато"

Goldman Sachs: Bitcoin не е "новото злато"

Банката отправи предупреждение

Маркетинговият специалист Том Лий заяви, че прогнозата му, че bitcoin ще достигне до 20 000 долара до 2022 г. се базира отчасти на очакванията, че ще бъдат пуснати деривати във виртуалната валута.

Някои продавачи на фондовете, търгувани на борсата, също подадоха документи за фондове, които ще търгуват с фючърси на криптовалутата.

Защо във Венецуела Bitcoin е средство за оцеляване?

Защо във Венецуела Bitcoin е средство за оцеляване?

Приходите от криптовалути в пъти надвишават средните за страната

Чикагската търговска борса за опции и фючърси, която е водещият в света пазар за финансови и стокови деривати, съобщи през август, че ще предлага фючърси с паричен сетълмент до началото на 2018 г., докато се преразгледа от Комисията за търговия с фючърси на САЩ.

Чикагската борса работи с борсата за дигитална валута Gemini Trust за използването на нейните пазарни данни за създаване на bitcoin деривати и индекси.

Защо банките се страхуват от bitcoin?

Защо банките се страхуват от bitcoin?

Много от тях търсят варианти как да регулират търговията на криптовалути

Базираната в Ню Йорк платформа за търговия с цифрова валута LedgerX получи одобрението на агенцията за изчистване на дериватите през юли и започна да предлага на институционалните си клиенти възможността да търгуват с опции за Bitcoin преди 2 седмици.

Изпълнителният директор на компанията Пол Чоу обяви пред CNBC, че компанията е изчистила 1 милион долара през първата седмица и 2 милиона долара през втората седмица.