Биткойн удари ново двугодишно дъно достигайки до цена от 15,480 долара, след като крипто инвестиционната компания Genesis Global Trading спомена, че е възможно да фалира, ако не успее да си осигури свеж капитал за поне 1 милиард долара съобщи Bloomberg.

Дни след като неговият кредитен отдел беше принуден да спре тегленията вследствие на срива на крипто борсата FTX, Genesis Global Trading спомена фалита като потенциална опция.

Платофрмата за крипто кредитиране Genesis спира тегленията на клиенти и отпускането на нови заеми

Поредна крипто платформа спря плащанията към клиентите си

Пряк ефект от фалита на крипто борсата FTX

The Wall Street Journal, също цитирайки запознати, съобщи, че Genesis е потърсил финансиране от Binance и Apollo Global Management и че Binance е отказал да инвестира, позовавайки се на потенциални конфликти на интереси.

"Нямаме планове да обявим фалит в близко бъдеще", каза представител на Genesis пред Bloomberg. "Нашата цел е да разрешим текущата ситуация по взаимно съгласие, без да е необходимо да подадем документи за фалит. Genesis продължава да води конструктивни разговори с кредиторите."

Genesis е част от конгломерата Digital Currency Group (DGC) и евентуален фалит може да има още по-негативни дългосрочни отражения върху цената на биткойн.

Инвеститорите се опасяват, че заразата ще засегне всяко кътче на крипто пазара

Grayscale Bitcoin Trust на DCG притежава 633 000 BTC, което го поставя като един от най-големите притежатели на крипто валутата. Друго дъщерно дружество на DCG, Genesis Trading, има експозиция към FTX и неотдавнашната волатилност остави очевидна дупка от 1 милиард долара в техния баланс. Фактът, че Genesis се бори да осигури финансиране и сигнализира, че може да няма друг избор, освен да подаде молба за банкрут, кара инвеститорите да вярват, че се задава още едно следващо събитие, което ще доведе до срив в цената.

Нарастващите лихвени проценти в САЩ и в чужбина влияят негативно върху цената на биткойн

Въз основа на доклада за индекса на потребителските цени инфлацията в Съединените щати се е увеличила с 0.6% през септември в сравнение с предходния месец. Докладът за индекса на потребителските цени - най-широко следеният барометър на инфлационния натиск в Съединените щати - се покачи с 8,2% през септември в сравнение със същия месец преди година, малко повече от прогнозираните от експерти 8,1%.

Биткойн потъна под 16 хиляди долара

Биткойн се срива, но по-лошото вероятно тепърва предстои

Сривът на FTX повлияа изключително негативно и на най-старата криптовалута

Това кара Федералният резерв на САЩ и останалите централни банки да повишават лихвените проценти, които допълнително подкопават цената на биткойн, превръщайки го в не особено привлекателна инвестиция.