Проблемите на втората по големина криптоборса - FTX, засегнаха сериозно и най-голямата криптовалута в света - Биткойн. Към 23:30 часа вечерта българско време на 9 ноември 2022 г., криптовалутата се продава под 16,000 долара за един биткойн.

CoinDesk отчете минимална цена от 15,795.15 долара за биткойн

Източник: CoinMarketCap

CoinDesk отчете минимална цена от 15,795.15 долара за биткойн

Междувременно CoinDesk информира, че спасителното поглъщане на FTX от най-голямата борса Binance може изобщо да не се случи. Напомняме, че предложението на Binance е без ясен ангажимент за закупуване най-големия им конкурент.

Binance побутна FTX към фалит, а 24 часа по-късно предложи да ги купи

Binance побутна FTX към фалит, а 24 часа по-късно предложи да ги купи

Сривът в криптовалутата FTT принуди борсата FTX да спре плащанията към клиенти

Притесненията на инвеститорите са, че евентуален фалит на FTX и свързания с него крипто хедж фонд Alameda Research биха довели до още по-големи разпродажби на криптовалути и до тяхното допълнително поевтиняване.

Междувременно, спирането на работа от страна на FTX доведе до огромен ръст на дела на Binance на спот пазара на криптовалути, като той надхвърля 71% спрямо около 55% в периода докато FTX все още работеше.

Разпродажбите на други криптовалути също продължиха, като близкия до FTX токен Solana се срина с 41% само за последните 24 часа, етериум загуби над 12% от стойността си, а Binance Coin също не бе подминат и записа близо 14% спад.

Притесненията на анализаторите са, че това далеч няма да бъде единствения спад, защото ако FTX и Alameda банкрутират официално, това ще доведе до ново сътресение на пазара на криптовалути и вероятни нови спадове.

Сам Банкман-Фрайд или как да загубиш близо 14 милиарда долара за ден

Милиардерът, който за 24 часа загуби близо 14 милиарда долара и вече е само милионер

Крахът на FTX и FTT лиши собственика им от статуса на милиардер