Инфлацията в САЩ ще остане на сегашното си ниво през следващите три години, тъй като пандемията засегна веригата на доставки, а икономическото възстановяване е възпрепятствано от недостига на горива и работна ръка.

При тези обстоятелства, е добре да се инвестира не в криптовалути, а в "твърди" активи, например сребро, каза за РИА Новости бившият вицепрезидент на Lehman Brothers Лорънс Макдоналд.

"Вероятно има десет фактора, които правят инфлацията устойчива. Но този път ще излизаме не от финансова криза, а от ситуация от военен тип. Прекъсванията във веригите за доставки, разходите за транспортиране на петрол - това причинява много устойчива инфлация. Тя ще продължи през следващите три години", каза Макдоналд.

Според експерта, който е работил в Lehman Brothers по време на финансовата криза през 2008 г., сегашната ситуация не прилича на тази от онова време. Макдоналд отбелязва, че допълнителните федерални разходи в САЩ може да не решат проблема, а, напротив, да стимулират инфлацията. "Ако получавате чекове от "чичо Сам", защо да се връщате на работа? Това е една от причините за инфлацията."

Макдоналд не прогнозира развитие на цялостна икономическа криза в САЩ. Според него, обаче, е напълно възможно да възникне "балон" с криптовалута, но проблемът няма да е толкова сериозен, колкото при ситуацията с Lehman Brothers, защото икономиката сега е по-силна.

Според бившия шеф от Lehman Brothers, криптовалутата не е инвестиция, а е по-скоро хазарт, и затова той съветва понастоящем да се инвестира не във финансови активи, а в "твърди" активи, например в сребро.

"Мисля, че среброто е най-добрата инвестиция в света в момента, ако се притеснявате от инфлацията. Цената на индустриалното сребро, мисля, ще се повиши с 300% през следващото десетилетие", отбелязва Макдоналд. Той добавя, че уранът също може да се разглежда като удачна инвестиция.

Има ли смисъл да се откажеш от злато и сребро за сметка на "горещи активи"?

Има ли смисъл да се откажеш от злато и сребро за сметка на "горещи активи"?

И какво е важно за диверсификацията на инвестиционното портфолио

През последните месеци САЩ са изправени пред проблеми с прекъсвания на доставките на потребителски стоки. Дефицитът доведе до инфлация и косвено допринася за покачването на цените на енергията. Пристанищата - където се събират контейнеровози в очакване да бъдат разтоварени - не могат да се справят с увеличаването на товаропотока. За да разреши проблема, администрацията обяви преминаване на двете най-големи морски пристанища в страната в калифорнийските градове Лос Анджелис и Лонг Бийч, към 24-часов работен режим, без почивни дни.

По данни на американското министерство на труда, инфлацията в страната през септември е на такива високи нива, които не са регистрирани от август 2008 г.