През цялата 2020 г. светът беше обхванат от паника от пандемията и произтичащият дълг, който светът ще трябва да понесе, за да изплати всички заети пари (известни още като отпечатани).

Златото и среброто бяха добавени като скъпоценни (без намерение за игра на думи) за всяко портфолио, което иска да оцелее тази година. Вече нямаше смисъл просто да притежавате акции/облигации в комбинацията 60/40, която през цялото последно десетилетие работи на гърба на дефлацията.

Трябва да оценим нов портфейл от световни активи, който има внимателно претегляне в акции, злато/сребро, стоки, конвертируеми облигации и известна променливост. Това наистина ще бъде критична диверсификация за следващото десетилетие.

Какво знаем на този етап?

Знаем, че облигациите са мъртви като клас активи, в крайна сметка те ще се понижат, тъй като инфлацията рано или късно ще възвърне грозната си заплаха, но ще бъде подкрепена от Фед, за да запази изкуствено ниските доходности. Така че притежаването на портфолио 60/40 в класическата му форма - 60% акции и 40% облигации няма да донесе на никого нищо добро.

Повечето хора мислят за златото и неговия доста по-груб брат среброто, като инструменти, използвани, когато има несигурност/дефлация или забавяне на растежа. Освен това, инвеститорите трябва да са наясно, че има и много по-силни връзки между златото и среброто с инфлацията. Като се има предвид, че в световен мащаб централните банки са отпечатали над 30 трилиона долара за разширяване на балансите си (без да му се вижда края) и най-вероятно ще продължат да печатат още, вероятно дългът ще върви само в една посока - нагоре.

Действията на централните банки неимоверно ще породят инфлация. И въпросът вече не е дали - а кога? Но това, което е важно да се отбележи, е, че тъй като инфлацията се повишава, реалните доходности ще се понижат, тъй като Фед никога няма да позволи брутните доходи да нараснат много, за да не се разклати финансовата система, която така или иначе е крехка.

Тъй като доходностите по държавните облигации ще се повишават, както вече започва да се наблюдава, то златото, и среброто се очаква да се облагодетелстват от тази тенденция. Поевтиняването на долар също помага, но изглежда наскоро и златото, и среброто се откъснаха от тази връзка.

Какво се случва?

След изборите в САЩ златото достигна 1 960 долара за унция, а среброто до 26.20 долара за унция. Оттогава те са поевтинели съответно с 8% и 11%. Акциите на златодобивните компании, отбелязаха понижение от над 20%.

През последните три седмици станахме свидетели на невероятно добри новини за ваксини за коронавирус и изглежда светът е по-близо до намирането на някакво облекчение от тази страшна пандемия, която уби много хора, доведе до фалит на милиони бизнеси и промени начина на живот на всички. Но това, което тези добра новина направиха, беше да поставят началото на агресивно рали на фондовите пазари и пренасочване на инвеститорите от "убежища на сигурност", като златото и среброто - към по-рискови активи.

Почти всеки инвеститор, започна да очаква, че ще имаме инфлация в бъдеще, ускоряване на ръста на БВП и Фед, който ще е доста агресивен и щастлив да гледа шоуто. Именно това накара и парите да влязат в циклични стойностни акции, като енергетика, добив на желязна руда, стомана и др.

През последните три седмици внезапният скок на индустриалните метали (iShares MSCI Global Metals & Mining Producers ETF (PICK)) измерени с индексния фонд следящ представянето им се изрази в ръст от 20%, а VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX) отбеляза спад от 15%.

След последните няколко дни, ръстът на индустриалните метали започва да изглежда параболичен, като подобна е ситуацията и при енергийните компании, предвид връщането на цената на петрола до нива от над 45 долара за барел. И докато ходът на тези чувствителни към икономическия цикъл активи изглежда правилен, според повечето експерти, това, което е е притеснително е степента му за подобен кратък период.

Когато диаграмите станат параболични, започва да "намирисва" на трейдъри, които се опитват да се включат към партито в "последния момент", или търговия известна на пазарите като FOMO-ефект (страхът да не се изтърве нещо голямо).

Активи като bitcoin поскъпнаха изключително, достигайки рекордите си от 2017-та година, по време на криптоманията, на гърба на обезценяването на традиционните пари и златото. Валути като ripple и steller, поскъпнаха с по над 40% само за един ден. И всеки бърза да не изтърве следващите подобни повишения, което предизвиква масирано търсене, при сравнително оскъдно предлагане на подобни по-слабо ликвидни валути. Всеки иска да се включи в пазарното рали, без да знае защо.

Вместо това, инвеститорите е добре да си зададат въпроса - ако се намираме в свят, в който централните банки печатат повече пари, защо тогава златото и среброто, които регистрираха изключително голям спад, трябва да бъдат изоставени? И не е ли поевтиняването на златото с около 10% от наскорошните му най-високи нива една добра инвестиционна възможност?

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.