Финансовото издание Barron's обяви конкурс през 1927 г., в който професионалисти и аматьори можеха да се състезават отговаряйки на въпроса: "Как бихте инвестирали 100 000 долара за бизнесмен?"

От 16 финалисти, съкратени от служителите на финансовото издание, подбрани сред стотици, изпратили своя отговор по пощата, съдиите присъдиха първата награда от 1000 долара на Хейзъл Фрийман.

През първата си година с инвестиционната фирма Shaw, Loomis & Sayles, Фрийман избра стратегия, която "пада някъде между двете крайности на традиционния консерватизъм и безразсъдните спекулации", пише изданието на 24-и октомври 1927 г. Той влага 70% в акции, най-голямата част в сини чипове като New York Central Railroad и AT&T и 30% в краткосрочни облигации.

"Да живее дълго и да просперира!", пише Фрийман като обосновка на своята инвестиционна стратегия за бизнесмена и това се случва за известно време. Последващите статии показват, че портфолиото от модели на Фрийман е нараснало с повече от 25% през първата година и до 1929 г. 100 000 долара (около 1,5 милиона долара днес) са се удвоили.

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Пазарите са балон и колкото по-дълго той се надува, толкова по-тежко ще е взривяването му

Нямаше последващи статии през 1930 г.; бизнесменът е бил оставен сам. Големият срив, който започва на 24-ти октомври 1929 г., разруши всяка инвестиционна стратегия, която не включва пълнене на "пари в матраци". Доайените на пазара не познаваха нищо по-добре от човека на улицата.

Като гледане на филм на ужасите, гледането назад към месеците и годините преди катастрофата вдъхва желание да крещиш:

"Внимавай! Не виждаш ли какво те очаква?" Заслепени от стремително нарастващия борсов пазар и потребителските чудеса, представяни привидно всеки ден, инвеститорите - като нещастни тийнейджъри от филми - никога не са видели приближаването на убиеца.

Буйните 20-те години на миналия век ни припомня неотдавнашен доклад на Федералния резерв на САЩ, който показва, че 1% от най-богатите в Америка сега притежават повече богатство от цялата средна класа.

Икономическото неравенство е най-високото от това десетилетие и някои хора като Джеси Коломбо, който вижда в доклада за реални инвестиции "общ знаменател" за неравенството в богатството тогава и сега: "Огромен балон на фондовия пазар".

Има ли убиец, който също приближава безшумно?

"По принцип нищо не е наред", пише Харис Дж. Нелсън, който създаде колоната The Trader и я пише повече от 50 години, на 21 октомври 1929 г. "Паричните условия не изискват продължителна ликвидация".

След като Dow Industrials претърпя обеден спад от 11% в четвъртък, тонът на Нелсън се промени. "Американският спекулативен балон се спука миналата седмица", пише той на 28 октомври. "Паниката е единственият начин да се опише ситуацията".

Черният четвъртък беше само началото. Dow спадна с 12.82% в понеделник - еднодневен рекорд до спада от 22.61% от по-късния Черен понеделник-и спадна с 11.73% във вторник.

"Борсовият пазар миналата седмица претърпя най-големия срив в историята си", пише Нелсън на 4 ноември. "Пет години пиянски спекулации завършиха с разгром, който трябва да изуми дори Системата на Федералния резерв".

Фондовите борси удариха нов рекорд

Фондовите борси удариха нов рекорд

Те регистрират седми пореден ден растеж

Създаден 16 години по-рано, след като паниката от 1907 г. почти срина случайната банкова система на Америка, Фед е създаден да "направи бъдещата паника невъзможна", според един от авторите на законопроекта, който се превърна в Закон за Федералния резерв от 1913 г.

Всъщност централната банка допринесе за паниката от 1929 г., като повиши лихвените проценти, за да ограничи спекулациите, което вместо това забави икономическия растеж. Когато търговията спря, акциите, които бяха прекупени от спекулантите, започнаха да падат и продажбите започнаха.

Катастрофата не беше напълно непредвидена. През септември 1926 г. Barron"s пише за прогнозата на статистика Роджър Бабсън за рецесия или "вероятно паника" след две или три години. Той твърди, че нарастващото използване на планове на вноски за закупуване на стоки като автомобили и уреди "разяжда жизнените функции на бизнеса като рак".

Прорицателите на съдбата обаче рядко са толкова популярни като мажоретки и Barron"s се фокусира върху декларацията на Джон Д. Рокфелер-старши след катастрофата, че "основните условия в страната са здрави" и че той купува. Изявлението стимулира "енергично рали" в средата на седмицата, но само за кратко.

Това беше "отскок на мъртва котка". Ловът на изгодни цени няма да спре това понижение. От връх от 381.17 пункта на 3 септември, Dow падна, докато достигна 41.22 пункта на 8 юли 1932 г. Този връх не беше възстановен до 1954 г.

Хейзъл Фрийман възстановява 99% от главницата си до 1936 г., според последваща статия на дългогодишната репортерка на Барън Лусил Томлинсън. Фрийман също беше усетила опасност на кредитните пазари, дори когато удвои акциите си. Тя цитира рисковете от заемане, "разпръснати върху безброй хора", както никога досега.

"Състоянието не е нездравословно", добавя Фрийман, "ако банкерите не позволят на обществото да се простира твърде далеч."

Как се представиха фондовите борси през последните 30 години?

Как се представиха фондовите борси през последните 30 години?

Ако бяхте инвестирали 100 долара в S&P 500 през 1990 г., сега щяхте имате 1000 долара днес