Американският долар в понеделник продължава да се понижава спрямо основните валути на фона на нарастващия апетит за риск сред новините за коронавирусната ваксина COVID-19 и очакванията за нови мерки в подкрепа на американската икономика.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри спешната употреба на коронавирусната ваксина от Pfizer и BioNTech в САЩ. Очаква се от понеделник в стпраната да започне кампания за масова ваксинация на населението срещу COVID-19.

Междувременно група конгресмени от Демократическата и Републиканската партия планират да разделят пакета от нови мерки за подкрепа на американската икономика на две отделни предложения, съобщава CNN. Първата част от пакета от 748 милиарда долара включва, по-специално, подкрепа за малкия бизнес и безработните, а втората, в размер на 160 милиарда долара, подпомага на местните власти и защитава компаниите от искове, свързани с пандемията. Очаква се първата част от пакета да получи широка подкрепа от членовете на Конгреса на САЩ.

Тази седмица инвеститорите очакват резултата от заседанието на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC) на Федералния резерв на САЩ.

Японският индекс Tankan, който измерва доверието в японската икономика сред големите производствени компании, се е повишил до минус 10 пункта през четвъртото тримесечие от минус 27 пункта през предходните три месеца, показват данни на Японската централна банка. Анализаторите очакваха средно по-малко значителен ръст - до минус 15 пункта, отбелязва Trading Economics.

Фунтът стерлинг поскъпва. Британският премиер Борис Джонсън заяви в неделя, че Лондон е решен да продължи преговорите с ЕС относно отношенията след Брекзит, но не е сигурен дали ще проработят.

Главният пазарен анализатор на Bannockburn Global Марк Чандлър, цитиран от Bloomberg, вярва, че ако преговорите се провалят, "ще има опит да бъдат рестартирани през следващата година". Той отбеляза, че "сроковете нямат значение".

Общата валута в понеделник сутринта се повиши спрямо американската с 0,26% - до 1,22143 долара за евро в сравнение с 1,2112 долара за евро в края на търговията в петък.

Курсът на долара спрямо японските пари падна с 0,04%, до 104,00 йени спрямо 104,0 йени за долар в петък.

Еврото поскъпна спрямо японската валута с 0,19%, до 126,28 йени от 126,04 йени в края на предишната търговия.

Стойността на британската лира спрямо долара скочи с 0,76% до $1,3325 за паунд от 1,3224 долара в края на предходната сесия,а спрямо европейската валута - с 0,58%, до 1,0974 евро за паунд спрямо 1,0911 евро за паунд в петък.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес загуби 0,25%, а по-широкият индекс WSJ долар - 0,24%.