В сряда щатският долар леко се обезценява спрямо еврото и паунда, стабилен е по отношение на йената. Инвеститорите очакват информация от завършващата днес двудневната среща на ръководителите на Федералния резерв на САЩ.

Поредното заседание на американската централна банка става на фона на нарастващи доказателства за нарастващ ценови натиск в икономиката, тъй като тя се възстановява от миналогодишния спад, причинен от пандемията COVID-19.

По принцип експертите са склонни да вярват, че Фед е малко вероятно да даде сигнали за планове за постепенно намаляване на обема на обратно изкупуване на облигации по-рано от август-септември тази година. В същото време някои анализатори залагат, че регулаторът може да започне да намалява програмата за обратно изкупуване на активи от сегашните 120 милиарда долара на месец до края на 2021 година.

Диаграмата, която отразява индивидуалните очаквания на членовете на Управителния съвет на Фед и ръководителите на банките на Федералния резерв относно лихвените ставки, може да покаже, че всички 18 ръководители на банки очакват поне едно повишаване на лихвените проценти през 2023 г., смятат повече от половината от респондентите на Bloomberg.

Междувременно международната рейтингова агенция Fitch Ratings подобри прогнозата си за растеж на глобалния БВП за 2021 г. благодарение на макроикономически данни за по-бързото отваряне на сектора на услугите в САЩ и Европа, както и на мерките за подкрепа от властите.

Потребителските цени в Обединеното кралство са се повишили с 2,1% през май спрямо същия месец на миналата година, според Националната статистическа служба на страната. По този начин инфлацията се е ускорила в сравнение с 1,5% през април. Анализаторите очакваха средно увеличение от 1,8%, съобщи Trading Economics.

Към 9:40 ч. българско време европейската валута се покачва спрямо американската с 0,06% - до 1,22133 долара за евро в сравнение с $1,2126 за евро в края на предходната сесия.

Двойката долар - йена сутринта в сряда се търгува на ниво 110,08 йени за долар, точно както и при закриването на сесията във вторник.

Британската лира поскъпна спрямо долара с 0,19%, до $1,4110 за паунд срещу $1,4083 за паунд в края на предходния работен ден и спрямо общата валута - с 0,14%, до 1,1629 евро за паунд при 1,1613 евро за паунд вчера.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), губи 0,05% по време на днешната търговия, докато по-широкият индекс WSJ се понижава с 0,02%.