Британската лира за кратко падна под 1,33 щатски долара за първи път от декември 2020-а година, предават медиите в ЕС и Великобритания. Според финансовите експерти вероятната причина е, че валутата се оказа уловена в дъмпинга на по-рискови активи на фона на паниката заради новия вариант на Covid-19, описан като най-тревожния досега.

Опасенията, че новият щам от Южна Африка може да е по-трудно неуловим от ваксините накараха инвеститорите да намалят очакванията си за повишаване на лихвения процент на Bank of England през декември.

Това допринесе за намаляване на натиска върху британската лира, която през октомври се търгувше за над $1,38.

Британската лира поскъпна до 3-годишен връх

Британската лира поскъпна до 3-годишен връх

Доларът се обезценява спрямо паунд , еврото, йената и другите световни валути

Съвсем наскоро лирата беше засегната и от притеснения относно забавянето на икономическата инерция и нарастващите очаквания за по-строга парична политика в САЩ, която повиши долара.

След като падна до $1.3278 тази сутрин, лирата се възстанови до $1.3315 малко по-късно. Спрямо еврото се понижи с 0,6% до 84,65 пенса - най-слабото ниво от 16 ноември.

В България днес една британска лира се разменя за 2,32 лева.

"Лондон е силно изложен на нови щамове, предвид големия брой мждународни посетители в града и пазарите ще бъдат нащрек през следващите дни за всякакви доказателства, че новият вариант вече е достигнал до Великобритания. И това е очевиден риск за допълнителен спад на лирата", коментираха пред медиите от Острова анализатори на ING.

Управителят на Bank of England Андрю Бейли от своя страна заяви, че централните банки са поели рискове, когато са се стремели да дадат насоки за това какво е вероятно да се случи с лихвените проценти. Бейли беше обвинен от някои инвеститори, че е изпратил грешен сигнал за вероятността от повишаване на лихвите на Bank of England по-рано този месец.

Как въздействието на Brexit се оказа по-лошо от пандемията за икономиката на Великобритания?

Как въздействието на Brexit се оказа по-лошо от пандемията за икономиката на Великобритания?

Излизането на страната от ЕС се отрази и на много българи