Британският паунд е напът да постигне най-силната си седмица срещу долара от края на март, подкрепен от възвърналия се апетит за риск и коментарите на централната банка на Острова, че въвеждането на отрицателни лихви е твърде малко вероятно, предава CNBC.

До 18:00 ч. българско време паундът поскъпна с 0,92% срещу традиционно смятаната за тих пристан американска валута и достигна ръст от над 2,9% за седмицата, прехвърляйки нивото от $1,27.

В края на март, когато започнаха разпродажбите на пазарите заради страховете от пандемията, британската валута достигна дъно от $1,14.

През тази седмица американският долар отслабна срещу повечето валути, след като апетитът на инвеститорите за риск се завърна. Пазарите бяха подкрепени от отварянето на икономиките и неочаквано добрите новини за заетостта в САЩ. Малко след отварянето, Dow Jones Industrial Average се покачи с 3%, S&P 500 с 2,5%, а технологичният Nasdaq - с 1,42%. Европа също приключи седмицата на зелено, като германският DAX, френският CAC 40 и италианският DB Italy 40 се покачиха с над 10% за седмица. Японският и корейският индекси натрупаха нови 15%.

Без отрицателни лихви на Острова

Дебатът дали централната банка на Великобритания трябва да понижи основната лихва под нулата, за да се справи с икономическите щети от пандемията, бяха фокус на пазарите в последно време. Гуверньорът Андрю Бейли досега отказваше категорично да заяви, че подобна възможност не съществува, но изпълнителният директор за пазарите Андрю Хаузер заяви, че подобна възможност в краткосрочен план не съществува.

Отрицателните лихви действат негативно на желанието на инвеститорите да вложат средства в местната икономика, което натиска надолу и валутата.

Едно потенциално предизвикателство пред британската валута продължава да бъде Brexit без сделка. Лондон и Брюксел се върнаха на виртуалната маса за преговори тази седмица, а Великобритания трябва да реши до края на този месец дали ще иска удължаване на преходния период след 31 декември. Премиерът Борис Джонсън обеща да не го прави. Но анализатори очакват паунда да поевтинее, ако Лондон не поиска удължаване.