С влошаване на кризата във Венецуела, страната влиза все по-надълбоко в "червеното". Външният дълг на закъсалата държава се е увеличил повече от два пъти през последното десетилетие, изчисляват икономисти от Institute of International Finance. През 2018 г. той е достигнал $156 милиарда.

Така общата сума, която Каракас дължи, е около 738 процента от стойността на износа ѝ - или над четири пъти типичното за развиващите се пазари. Трудно е да бъде изчислен коефициентът дълг към брутен вътрешен продукт, тъй като Венецуела не дава данни за икономиката. Проблем са и множеството обменни курсове, както и огромната инфлация.

Макар достъпът на Каракас до кредитните пазари да е спрян, дългът расте заради двустранни кредитни споразумения, просрочия, такси по арбитражни дела и други.

Контрабандата на храни и бензин от разорена Венецуела върви с пълна сила

Контрабандата на храни и бензин от разорена Венецуела върви с пълна сила

От нелегалния износ на гориво в Колумбия се печели повече, отколкото от трафика на кокаин

Съотношението между дълг и износ ще продължи да расте, смятат от института, тъй като производството и износа на петтрол спадат, благодарение и на въведените през миналия месец нови санкции срещу социалистическия режим на Николас Мадуро. А по данни на ОПЕК, петролът отговаря за 98 процента от износа на страната.

По-рано тази седмица Reuters съобщи, че достъпът на държавната PDVSA до танкери е блокиран заради неизплатени дългове. Така през последния месец доставките на петрол падат с една трета.

Венецуела спря да обслужва дълга си в края на 2017 година и досега е изпуснала плащания на около $8 милиарда.

Мистериозната турска компания, която купи злато за $900 милиона от Венецуела

Мистериозната турска компания, която купи злато за $900 милиона от Венецуела

Как Анкара помага на Николас Мадуро да избегне американските санкции?