Два месец след посещението на венецуелския президент Николас Мадуро в Анакара, се появява мистериозна компания с името Sardes, пише Bloomberg.

Компанията навлиза в бизнеса с гръм и трясък през януари 2018 г., когато внася злато от Венецуела на стойност около $41 милиона - първата подобна трансакция между двете страни от 50 години насам. През следващия месец обемът се увеличава повече от двойно, като Sardes внася почти $100 милиона в злато в Турция.

През ноември, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп подписва заповед, с която одобрява санкции при търговия със злато от Венецуела, Sardes вече е пренесла злато за $900 милиона. Хич не е зле за компания с $1 милиона капитал.

И това не е първият път, в който Турция се позиционира като възможност за заобикаляне на американски санкции. Страната дълго време бе важен партньор на Вашингтон в региона, но в последно време намира общ интерес с авторитарни държави като Русия, Китай, Иран и Венецуела. Трябва да припомним, че Анкара застана зад Николас Мадуро, когато Хуан Гуайдо се обяви за президент миналия месец.

Остава неясно какво стои зад подкрепата на Турция за Мадуро, освен опозиция на намесата на САЩ в случай, който изглежда само външно като опит за преврат. Все пак Ердоган се изправи пред подобен опит през 2016 г. Икономическите отношения между двете страни не са фактор: Венецуела не е сред топ 20 на търговските партньори за Турция.

Мадуро продал 73 тона злато през 2018 година

Мадуро продал 73 тона злато през 2018 година

Най-големи дялове са купили две компании от Турция и ОАЕ

Но това не означава, че Ердоган не може да използва $850-милиардната икономика, най-голямата в Близкия изток, за да помогне на приятели в нужда. Макар коридорът за Sardes явно да се е затворил през ноември, има и други пътища.

През декември Ердоган пътува до столицата на Венецуела, за да запознае президента с Ахмет Ахлатчи, председател на една от най-големите златни рафинерии в страната. Следващият месец близкият до Мадуро Тарек Ел Аисами посещав рафинерията в Турция. След визитата проправителствените медии в южната ни съседка съобщават, че венецуелско злато ще бъде обработвано там.

Това така и не се случва, защото Ахлатчи се опасява от американски санкции. Вместо това Ел Аисами проучва технологията с цел да я възпроизведе във Венецуела, казват източници на изданието.

Къде отива златото?

Под режим на санкции Иран продава на Турция гориво за милиарди долари всяка година, но повечето от парите се оказват заключени в турски банки заради ограниченията, които не позволяват прехвърлянето им на Техеран. Според Bloomberg златото се използва за разплащане с Иран.

Миналата година в Ню Йорк съд призна Мехмет Хакан Атила, бивш директор на отдела за международно банкиране в държавната банка Turkiye Halk Bankasi AS, именно заради участието си в такава схема.Разбира се, официални източници не позволяват да се разбере къде отива златото, след като влезе в Турция. Правителството отказва коментар.