Правителството на венецуелския президент Николас Мадуро е продало 73 тона злато на Турция и Обединените арабски емирства без необходимото одобрение от водения от опозицията парламент, заяви депутат по време на пресконференция, цитиран Reuters.

Инвестиционната компания от Абу Даби Noor Capital е купила най-големият дял - 27,3 тона злато, казва народният представител Карлос Папарони. Турска компания купила 23,9 тона. Не стана ясно на кого е продадено останалото количество.

Опозицията във Венецуела, предвождана от Хуан Гуайо, иска да спре продажбите на злато. Според нея чрез тях правителството успява да си набави нужните средства, след като въведените от САЩ санкции ограничиха повечето други източници на приходи. Вашингтон и редица страни, включително България, признаха Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент.

Венецуела търси купувач за 20 тона злато

Венецуела търси купувач за 20 тона злато

Страната е в отчаяна нужда от пари, ето кой изкупува малкото ѝ останали твърди активи

Към края на ноември миналата година Венецуела е имала 132 тона в резервите на централната си банка и в тази на Великобритания.

Noor Capital заяви миналия петък, че е купила още 3 тона злато на 21 януари и няма да прави повече покупки до стабилизирането на ситуацията в страната.

Папарони твърди още, че администрацията на Мадуро е превела €127 милиона в банкови сметки в Русия, без да уточнява кога е станало това.

Министерството на информацията отказва коментар.

Кои държави увеличиха и намалиха най-много златните си резерви през годината?

Кои държави увеличиха и намалиха най-много златните си резерви през годината?

Общо, централните банки държат 33 637 тона