От началото на годината пазарите на инвестиционни активи се разделиха на печеливши и губещи. Златото, среброто и технологичните акции се изстреляха, докато много компании от реалната икономика и стартъпи отбелязаха спад на ценните книги.

Затова форекс стратегът от Deutsche Bank Алън Рискин показа как се отразиха вирусът и ваксината на отделните сектори. В първи квадрант са активите, които растат и от пандемията, и от ваксината, във втори - спадащите заради вируса и подпомаганите от ваксината, в трети - ударените от вируса, които тепърва ще растат заради ваксината, а в четвърти тези, които печелят от вируса, но губят от ваксината.

Рискин ги разглежда в периода от март до 11 август, когато Русия оповести първия си пробив при разработването на ваксина.

Графика: Ръст и спад на различни категории активи

Снимка 506998

Източник: Deutsche Bank

Източник: Deutsche Bank, Bloomberg Finance, Zero Hedge

Данните му обаче се доказват и от последните промени в стойността на активите. Например от началото на ноември, когато започнаха да валят новини за успешното представяне на различните ваксини, банковите и енергийните акции се изстреляха.

Независимо от случващото се обаче, засега биткойн се оформя като печеливш, заедно с медта и водещите борсови индекси. Конкретно криптовалутата поскъпна със 160% от март досега и с още 22% след новините за ваксината.