Централната банка на Турция намали лихвените проценти със 150 базисни пункта до 9%. Така страната реши да прекрати цикъла си на облекчаване на паричната политика, като се позова на увеличените инфлационни рискове, предават световните агенции.

Централната банка е под постоянен натиск от президента Реджеп Тайип Ердоган да продължи да намалява лихвите, въпреки растящата инфлация, която достигна 85,5% на годишна база през октомври, а цените на храните и енергията не спират да растат.

Покачването на лихвите от ЕЦБ ще е слабоефективно без свиване на кредитните улеснения

Покачването на лихвите от ЕЦБ ще е слабоефективно без свиване на кредитните улеснения

Според Лагард инфлацията остава твърде висока и ще се задържи продължително време над целевото равнище

Ердоган продължава да настоява, че повишаването на лихвените проценти, в съответствие с централните банки в Европа и по света, би навредило на турската икономика. Именно тези изказвания са причинили значително обезценяване на турската лира и са довели до по-висока инфлация в стратата, смятат редица международни икономисти.

ЦБРТ е в процес на преглед на политическата си рамка, като се фокусира върху "лиризацията" на своята финансова система. От банката обявиха, че ще продължат да използват "всички налични инструменти" в рамките на тази стратегия, до момента, в който "силни индикатори ще сочат постоянен спад на инфлацията.

На този фон централните банки в развитите европейски икономики подчертават, че нарастването на инфлацията може да продължи по-дълго от очакваното поради високото ниво на цените на енергията, дисбалансите между търсенето и предлагането и нестабилността на трудовите пазари.

Годишната инфлация в Турция се ускори до 85,5 процента

Годишната инфлация в Турция се ускори до 85,5 процента

Месечният растеж на потребителските цени възлиза на 3,54%