В началото на валутната търговия във вторник щатският долар слабо се обезценява спрямо еврото, йената и лирата стерлинг преди днешните президентски избори в САЩ.

Проучванията на общественото мнение показват, че кандидатът на демократите Джо Байдън изпреварва популярността на сегашния президент на републиканците Доналд Тръмп. По този начин, според анкета, проведена от NBC и The Wall Street Journal, Тръмп изостава с 10 процентни пункта от Байдън.

"Базовият сценарий, базиран на резултатите от анкетите, е победата на Байдън, но може да се сблъскаме с клопки, включително забавянето на преброяването поради предсрочното гласуване по пощата и потенциалното оспорване на резултатите от изборите", каза анализаторът на IG Джини Пан.

"Освен това има някои съмнения относно надеждността на анкетите и виждаме, че при тези условия инвеститорите предпочитат да избягват рисковете", цитира Dow Jones експертът.

Във фокуса на пазара тази седмица е и заседанието на Федералния резерв на САЩ, което ще се проведе на 4-5 ноември. Експертите биха искали да получат повече информация от американския паричен регулатор, за това какви следващи стъпки ще предприеме Фед във връзка с обема на активите в неговия баланс, но те не очакват нови сигнали на предстоящата среща, пише Bloomberg.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,2% при търговия във вторник. По-широкият индекс на WSJ долар е спаднал само с 0,03%.

Днес сутринта общата валута се покачва спрямо долара до $1,1659 заедно евро в сравнение с $1,1641 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на долара спрямо йената в същото време намалява до 104,71 йени от 104,72 йени предния ден.

Британският фунт стерлинг поскъпва до $ 1,2929 за паунд спрямо $1,2917 за паунд в понеделник.

Курсът на американската валута, по отношение на австралийския долар, възлиза на 1,4201 за един щатски долар, в сравнение с 1,4170 за долар ден по-рано.

Австралийската резервна банка (RBA) намали референтния си лихвен процент до най-ниското ниво и намали целевата си доходност от тригодишни държавни облигации след заседанието си във вторник.

В допълнение, RBA обяви стартирането на програма за количествено облекчаване (QE) на стойност 100 млрд. австралийски долара в опит да подпомогне икономическото възстановяване на страната от коронавирусната криза.