В хода на валутната търговия в петък сутринта щатският долар поскъпва спрямо еврото, йената и лирата стерлинг заради "ястребовите" изявления на лидерите на Федералната резервна система. Те които затвърдиха в търговците мнението, че Централната банка на САЩ не смята все още да спре цикъла на повишаване на лихвите.

Президентът на Федералния резерв на Кливланд (FRB) Лорета Местър каза предния ден, че вижда "убедителни аргументи" в полза на повишаване на лихвения процент с 50 базисни пункта на заседанието на 31 януари - 1 февруари. Федералният комитет за отворен пазар (FOMC) на тази среща единодушно реши да повиши лихвения процент с 25 б.п. до 4,5-4,75% годишно.

Местър все още вярва, че Фед трябва да повиши основната лихва до повече от 5% и да я задържи над тази граница за известно време, за да върне инфлацията под контрол.

Шефът на Федералната банка в Сент Луис - Джеймс Балард каза в четвъртък, че подобно на Местър подкрепя повишаване на лихвения процент с 50 б.п. на последната среща. Но нито Балард, нито Местър имат право на глас във FOMC тази година. Балард отбеляза, че според него Фед трябва да повиши лихвения процент до 5,25-5,5% и да го направи "възможно най-скоро". По този начин Балард счита за необходимо да повиши лихвения процент със 75 б.п. от сегашното ниво, отбелязва Market Watch.

"По-нататъшните увеличения на лихвените проценти биха могли да помогнат за поддържане на дезинфлационната тенденция през 2023 г., дори когато икономиката продължава да расте и пазарът на труда е силен", каза Балард.

Към 10 часа българско време общата европейска валута поевтиня спрямо долара с 0,22% - до $1,0644 за едно евро в сравнение с $1,0674 за евро при затварянето на пазара в четвъртък.

Британската лира стерлинг днес сутринта губи от стойността си 0,46% и се разменя на пазара на ниво 1,1937 долара за един паунд от 1,1993 долара за паунд в края на предния борсов ден.

Цената на щатската валута спрямо йената се повиши с 0,65% - до 134,83 йени за един долар срещу 133,94 йени за долара през предходната сесия.

Спрямо юана доларът се повиши с 0,25% до 6,8743 юана в сравнение с 6,8575 юана предишния ден.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги шведска крона), добавя 0,53% в петък, а по-широкият WSJ Dollar Индекс - 0.38%.