Доларът в петък възобнови понижението си по отношение на повечето основни световни валути. Курсът на американската валута последва понижението на доходността на US Treasuries, независимо от одобрението на закона за данъчната реформа от Долната камара на Конгреса в САЩ.

В четвъртък конгресмените одобриха своя вариант за данъчни промени, предвиждащи понижение на налога върху печалбата на компаниите от 35 на 20 процента, както и отмяна на редица облекчения. Всички демократи и 14 републиканци гласуваха "против" закона.

Законопроектите на Долната камара и Сената силно се оразличават по редица ключови параметри и крайният вариант на закона може да бъде съществено променен в хода на съгласуването.

Еврото днес сутринта се покачва до $1,1814 в сравнение с курса $1,1770 при закриване на търговията в четвъртък в Ню Йорк. Вчера доларът се покачи с 0,2% спрямо еврото и йената.

Спрямо японската валута американските пари поевтиняват сутринта до 112,50 йени за долар - минимум за 4 седмици.

Общата валута също спада спрямо йената до о 132,93 от 133,07 йени за едно евро в четвъртък.

От началото на тази седмица доларът загуби от стойността си 1,2% спрямо еврото и 0,8% по отношение на йената.

Индийската рупия поскъпва с най-бързи темпове за последните осем месеца (над 1%), след като агенция Moody's повиши суверенния кредитен рейтинг на страната за първи път от 14 години.