В хода на валутната търговия в сряда сутринта щатският долар се понижава спрямо еврото и британската лира стерлинг, като леко укрепва по отношение на японската йена преди публикуването на данните за инфлацията в САЩ през април. Негативен натиск върху курса на американската валута оказва и несигурността около държавния дълг на страната.

Към 10:20 часа българско време общата европейска валута поскъпва спрямо американската с 0,15% и се разменя на пазара по 1,0976 долара за едно евро в сравнение с 1,0962 долара за евро при затварянето на предходната сесия.

Американските пари поскъпват по отношение на японската валута с 0,10% - до 135,33 йени за един долар срещу 135,23 йени за долар при затварянето на търговията във вторник.

Британската лира стерлинг се търгува на пазара с 0,15% по скъпо от края на предния работен ден - по $1,2638 за един паунд.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), в сряда сутринта добавя 0,05%, по-широкият WSJ Dollar Index остава без съществена промяна.

Консенсусната прогноза, предоставена от Trading Economics, предполага, че потребителските цени в Съединените щати са се повишили с 5% на годишна база миналия месец, както и през март. Динамиката на инфлацията е ключов показател, който пазарите наблюдават, защото играе важна роля в решенията за паричната политика на Федералния резерв.

Натискът върху щатската валута се оказва и от продължаващата несигурност относно лимита на държавния дълг на САЩ. Срещата на президента на САЩ Джо Байдън с лидерите на двете камари на Конгреса, която се проведе предния ден, завърши без съществени резултати, отбелязва Market Watch.

Байдън нарече тази среща "продуктивна", но говорителят на Камарата на представителите, републиканецът Кевин Маккарти каза, че не вижда напредък от страна на споразумението.

По-рано министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди, че нейният отдел може да изчерпи наличните ресурси до 1 юни, ако Конгресът не повиши лимита на националния дълг,

Вниманието на трейдърите тази седмица е насочено към заседанието на Bank of England, резултатите от което ще бъдат обобщени в четвъртък. Очаква се Британската централна банка да повиши основния лихвен процент с 25 базисни пункта на предстоящото заседание - до 4,5%.