В началото на валутната търговия в четвъртък щатският долар поскъпва спрямо еврото и паунда, поевтинявайки спрямо йената.

Търсенето на йените и други активи на "сигурни убежища" нарасна след публикуването на протокола от декемврийското заседание на Федералната резервна система на САЩ, който показа "ястребовото настроение" на лидерите на американската централна банка.

"Участниците в срещата като цяло отбелязаха, че предвид техните собствени прогнози за икономиката, пазара на труда и инфлацията, може да се наложи по-бързо от очакваното покачване на лихвите ", се казва в протокола, публикуван в сряда.

Някои от лидерите на Фед също обърнаха внимание на факта, че скоро след увеличението на лихвения процент може да се наложи Фед да започне да намалява обема на активите в баланса.

Инвеститорите бяха хванати неподготвени от по-твърдия от очакваното тон на протоколите от заседанието през декември, казват анализатори на IG. "Плановете за намаляване на обема на активите в баланса и агресивно повишаване на лихвите, които са загатнати в протокола, пораждат опасения, че инерцията за икономически растеж може да бъде спряна", се казва в проучването IG.

Индексът, изчислен от ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес добавя 0,06%, по-широкият индекс на долара WSJ - 0,1%.

Към 10:40 ч. българско време общата европейска валута поевтинява спрямо американската с 0,11% - до $1,1300 за евро в сравнение с $1,1314 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската се понижава в същото време с 0,34% - до 115,72 йени за долар срещу 116,11 йени за долар при закриване на търговията в сряда.

Британският фунт стерлинг в четвъртък сутринта загуби 0,39% от стойността спрямо долара, търгувайки се на пазара по $1,3508 за паунд.

Австралийският долар поевтинява с 0,86% до $0,7159.