В хода на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар отново се засилва спрямо еврото, паунда и йената на фона на изявленията на члена на борда на Федералния резерв Кристофър Уолър. Той нарече "прекомерна" реакция на финансовите пазари по отношение на данните за забавяне на инфлацията в Съединените щати. Уолър предупреди инвеститорите да не бъдат прекалено оптимистични, отбелязвайки, че Фед все още има много работа.

Към 10:09 часа българско време общата европейска валута поевтиня спрямо американската с 0,15% - до ниво на размяна 1,0339 долара за едно евро в сравнение с 1,0347 долара за евро при затварянето на предишната сесия.

Британската лира стерлинг в същия момент спадна с 0,24% - до $1,1804 за един паунд от $1,1830 за паунд в края на търговията в петък.

Стойността на американската валута спрямо японската се повиши с 0,45% - до 139,42 йени за едни долар срещу 138,81 йени за долар при затварянето на предишната борсова сесия.

Индексът ICE индекс, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), добавя 0,64% в понеделник сутринта, по-широкият WSJ Dollar - 0,37%

"Предстои ни дълъг, много дълъг път, за да забавим инфлацията. Темпът (на вдигане на лихвите - бел. ред.) ще остане висок за известно време, докато не видим, че е близо до нашето целево ниво", каза Уолър в изявление. по време на събитие в Сидни, организирано от UBS.

В момента, Фед се фокусира върху определянето на нивото, до което лихвата трябва да бъде повишена, като приемането на това решение ще зависи единствено от нивото на инфлацията. Най-лошото нещо, което Федералният резерв може да направи, е да спре повишаването на лихвените проценти и да остави инфлацията да се покачи отново, отбеляза още Уолър.

Докладът на Министерството на труда на САЩ, публикуван миналия четвъртък, показа забавяне на инфлацията в страната до минимум от януари тази година. Това доведе до ръст на фондовите пазари и отслабване на долара поради оптимизма на инвеститорите, че централната банка на САЩ няма да да повишава лихвите толкова високо, колкото се очакваше, отбелязва Market Watch.

Ръководителят на централната банка на Япония Харухико Курода в понеделник отново изрази опасения относно бързото отслабване на йената и обеща да продължи тясното сътрудничество по този въпрос с правителството на страната.

"Бързите валутни колебания са нежелателни за японската икономика, тъй като увеличават несигурността и усложняват бизнес планирането за компаниите", каза Курода на среща с представители на бизнеса в град Наго. Той обаче подчерта, че Япония все още се нуждае от парични стимули.

"Централната банка на Япония вярва, че трябва да поддържа разхлабена политика и по този начин твърдо да подкрепя икономическата активност. По този начин Централната банка се стреми да създаде благоприятна среда за компаниите да повишават заплатите и очаква да постигне ценова стабилност", каза Курода.