Щатският долар продължава да пада спрямо еврото, йената и лирата стерлинг в хода на валутната борсова сесия във вторник сутринта. Търговците се фокусират върху данните за инфлацията в САЩ за август, които ще бъдат внимателно оценени от Системата на Федералния резерв по време на септемврийското заседание. Данните ще бъдат публикувани от Министерството на труда на САЩ по-късно днес.

Консенсусната прогноза на експерти, анкетирани от The Wall Street Journal, предполага забавяне на инфлацията в страната през август до 8% на годишна база от 8,5% през юли.

Експертите смятат, че е малко вероятно дори в случай на отслабване на инфлацията през август, Фед да откаже ново повишение на лихвения процент със 75 базисни пункта през септември. Въпреки това в понеделник доларът падна спрямо основните световни валути на фона на повишените очаквания, че инфлацията в САЩ може вече да е преминала своя връх, пише Trading Economics. По-високата от очакваната инфлация в Съединените щати отново ще тласне долара нагоре, казват икономисти.

Към 10 часа българско време общата европейска валута поскъпна спрямо американската с 0,09% - до ниво на размяна от 1,0137 долара за едно евро в сравнение с 1,0122 долара за евро при затварянето на предходната сесия.

Курсът на долара спрямо японската валута се понижи с 0,24% - до 142,27 йени спрямо 142,84 йени за долар в края на търговията в понеделник.

Британската лира стерлинг поскъпва днес сутринта с 0,20% до $1,1707 за един паунд от $1,1683 за паунд при закриване на предходната борсова сесия.

Индексът ICE индекс, показващ динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), във вторник сутринта се понижи с 0,16%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,12%.