В началото на валутната търговия в четвъртък доларът остава под натиск. В същото време японската йена укрепва на фона на безпокойството на инвеститорите за световната икономика и нарастващото търсене на безопасни активи - "тихи пристанища" в период на несигурност. За тази тенденция днес допринася и съобщението, че няма достатъчно напредък в преговорите между САЩ и Мексико.

Общата валута днес сутринта се търгува при курс $1,1226 за едно евро в сравнение с $1,1221 за евро при закриване на сесията в сряда.

За едно евро на пазара дават по 121,36 йени спрямо 121,71 йени в края на вчерашната търговия.

В същото време американската валута поевтинява по отношение на японската до 108,11 йени за долар в сравнение с курса от 108,46 йени за долара ден по-рано.

Британският фунт се разменя спрямо долара по $1,2676 за паунд при $1,2687 през вчерашната търговия и по 1,1291 евро в сравнение с 1,1306 евро за паунд в сряда.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че засега на преговорите с Мексико не се е постигнал достатъчно прогрес, за да се предотврати въвеждането на митата, за които той предупреждава. Те продължават днес и ако не се постигне споразумение, то митата от 5% ще започнат да се прилагат от понеделник, като растат всеки месец, съгласно плана, посомчи Тръмп.

Американският президент отбеляза също, че "колкото по-високи мита, толкова повече компании ще се завърната в САЩ".

Освен от търговските конфликти на САЩ с Китай и Мексико, доларът е подложен на натиск от сигналите, че Федералния резерв може в близко време да понижи базовите лихвени равнища.