Доларът поскъпва в петък спрямо еврото и йената, отдалечавайки5 се от неотдавнашните минимуми в неговия курс. Но ръстът на "зелените пари" е ограничен, доколкото инвеститорите нямат яснота от изхода на противопоставянето между Доналд Тръмп и неговите съпартийци по отношение на здравната реформа.

Президентът предупреди законодателите, че ще остави в сила системата за здравно осигуряване, т.нар. Obamacare, и се захване с данъчната реформа, ако законопроектът не бъде приет днес.

В началото този политически проблем тласна долара и пазара на акции надолу, но след това ръста в доходността на американските облигации обърна динамиката.

Днес сутринта доларът прибави км стойността си спрямо японската валута 0,4 процента до 111,38 йени, отскачайки от 4-месечния минимум достигнат през нощта в нивото 110,620. Но " зелените пари" завършват седмицата засега с 1,2% загуба спрямо безопасната йена.

Еврото загуби 0,2 процента до ниво $1,0763. Единната валута достигна седемседмичен пик в стойността - $1,0825, в сряда и сигурно ще отмете ръст за тази седмица от 0,3 процента.

Фунтът стерлинг поевтинява днес с 0,3 процента до $1,2480. През нощта британската валута поскъпна до едномесечен връх в нивото $1,2532, благодарение на добри данни за продажбите на дребно в страната.Индексът на долара спрямо кошницата от 6-те валути основни се покачи с 0,2 процента до 99,978 пункта. Но може да завърши със спад от 0,35 процента седмицата, през която той падна до 7-седмично дъно в нивото 99,547 пункта.

Австралийският долар слезе до осемдневен минимум - $0,7610, след понижаването на цената на желязната руда, ключова стока в експорта на страната.