В началото на валутната търтовия в понедленик щатският долар поскъпва спрямо еврото, йената и британския паунд. Пазарът тази седмица ще се фокусира върху регулярното заседание на Федералния резерв на САЩ, което ще започне във вторник и ще приключи в сряда.

В края на срещата председателят на американската централната банка Джером Пауъл ще проведе пресконференция, на която се очаква да изясни колко е загрижен регулаторът от ускоряването на инфлацията до многогодишни пикови нива.

Някои икономисти смятат, че Фед трябва да вземе решение да повиши лихвата по-бързо, за да потисне повишенията на цените. Потребителските цени в САЩ през декември нараснаха с най-високия темп от почти 40 години - със 7% спрямо същия месец на миналата година.

Пазарът смята, че Фед ще започне да повишава основния лихвен процент още през март и ще го повиши поне три пъти през 2022 година. В същото време някои експерти предполагат, че повишаването на лихвите през март може да надхвърли 25 базисни пункта, отбелязва Trading Economics.

В понеделник сутринта, към 10:05 часа българско време общата европейска валута се понижи спрямо долара с 0,22% - до $1,1319 за дено евро в равнение с $1,1344 за веро в края на предишната сесия.

Американската алета се поокчва по отношение на японската с 0,06% до 113,75 йени за долар от 113,68 йени задолра при затварянето на пазара в петък.

Британската лира стерлинг поевтинява с 0,10% спрямо щатския долар и днес сутринта се търгува на ниво $1,3541 за едни паунд в сравнение с $1,3553 при края на предишна търговия в петък.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинг и шведската крона), днес нараства с 0,17%, а по-широкият индекс на долара WSJ добавя към стойността си 0,14%