Днес американският долар се понижава предпазливо спрямо останалите основни валути, реагирайки негативно на слаби данни от Търговския департамент. Те отчитат анемично повишение на потребителските разходи в САЩ през първите два месеца на годината и по-слаб от очакваното растеж на основния потребителски индекс.

Това е и е знак за липсата на по-сериозен инфлационен натиск, намаляващ спекулативните очаквания на финансовите пазари, че Федералният резерв  може да прибегне до вдигане на основните си лихвени ставки още на следващото заседание в края на април.

В началото на американската търговия след приключване на католическите великденските празници в САЩ, т.нар. "индекс на долара" отстъпва от 10-дневния връх около 96,399 пункта, достигнат по-рано през деня.

Еврото поскъпва с 0,33% към 1,1200 долара, отскачайки от 8-дневното си дъно около 1,1144 нивото, достигнато на 24-ти март, а британската лира нараства с 0,75% към 6-дневен връх около 1,4250 долара. В същото време зелените пари отстъпват леко от сутрешен двуседмичен връх от 113,68 японски йени и се понижават с 0,15% към дъно за деня от 0,9744 швейцарски франка.

Търговията обаче продължава да бъде доста „тънка” заради почивния ден за водещите борси в католическа Европа. Малкото активни днес инвеститори на капиталовите пазари остават в напрегнато очакване на важния доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ през март, който ще бъде оповестен в петък, 1-ви април. За същия ден е планирано и изказване на президента на Фед Джанет Йелън пред Клуба на икономическите журналисти в Ню Йорк.

Именно тези две събития ще бъдат поставени като основен акцент на глобалните финансови пазари и ще определят по-нататъшна съдба на щатския долар.Те могат да засилят или да отслабят подновените в последните дни спекулативни очаквания за предстоящо ново повишение на американската федерална фондова лихва, коментира bnr.bg.