По време на търговията в понеделник щатският долар расте спрямо повечето основни световни валути. Търговците предпочитат да купуват долари, смятайки ги за актив "безопасно убежище" на фона на продължаващите военни действия в Украйна.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинг и шведската крона), днес се повиши с 0,7%, а по-широкият доларов индекс WSJ нарасна с 0,54%.

Към 10:25 часа българско време общата европейска валута поевтинява с 0,86% и се търгува спрямо американската при курс 1,1173 долара за едно евро в сравнение с 1,1268 долара за евро в края на предишната сесия. По този начин европейската валута слезе близо до минимума от юли 2020 г. на фона на геополитически рискове.

Стойността на американската валута по отношение на японската в същото време възлиза на 115,57 йени за един долар срещу 115,55 йени за долар при закриване на търговията в петък.

Британската лира стерлинг днес сутринта се понижи с 0,35% до ниво на размята $1,3365 за един паунд.

Австралийският долар поевтинява с 0,54% до $0,7187.

Пазарът продължава да следва събитията в Украйна. Очаква се украинските власти да се срещнат с руски дипломати на границата между Украйна и Беларус. Но Киев изрази скептицизъм относно преговорите, пише Trading Economics. През уикенда лидерите на страните от Г-7 решиха да изключат някои руски банки от международната платежна система SWIFT, както и да въведат ограничителни мерки към международните резерви на Централната банка на Русия.