Щатският долар се засилва спрямо повечето основни световни валути в началото на търговията в понеделник . Фокусът на пазара тази седмица е заседанието на Федералната резервна система на САЩ, след което американската централна банка може да реши да увеличи темпа на ограничаване на програмата за количествено облекчаване.

Към 11ч. българско време общата валута спада спрямо долара с 0,39% - до $1,1273 за евро при $1,1313 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на американската валута спрямо японската днес сутринта се повиши с 0,25% - до 113,66 йени за долар срещу 113,44 йени при закриване на търговията в петък.

Британската лира стерлинг се понижава с 0,28% спрямо долара до $1,3227 за паунд, а австралийският долар - 0,08%, до $0,7166.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,08% в понеделник, а по-широкият индекс на долара WSJ - 0,09%.

Председателят на Фед Джеръм Пауъл, който неотдавна говори пред банковата комисия на Сената, а след това и пред комисията по финансови услуги към Камарата на представителите, каза, че предвид високия инфлационен натиск има смисъл да се ускори темпът на ограничаване на месечното изкупуване на активи. Той отбеляза, че регулаторът може да обсъди този въпрос още през декември.

На срещата, проведена в началото на ноември, Федералният резерв реши да намали обема на обратно изкупуване на активи, който възлизаше на 120 милиарда долара на месец, с 15 милиарда долара същия месец и да продължи да съкращава програмата със същото темпо през декември.

Статистическите данни, публикувани след това заседание, показват ускоряване на ръста на потребителските цени в САЩ през ноември до 6,8% на годишна база - максимум от юни 1982 година.

Федералният резерв трябва да действа бързо, за да постави инфлацията под контрол, каза Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz SE. Според него Фед не трябва да счита нарастването на инфлацията в САЩ за временно явление. "Това създава голяма вероятност от грешка в политиката, - отбелязва експертът. - Фед трябва бързо, започвайки тази седмица, да възстанови контрола върху инфлацията."

Срещата на американската централна банка ще се проведе на 14-15 декември.