В хода валутната търговия в четвъртък щатският долар се засилва в на фона на общата неприязън риска към търговците след заседанието на Федералния резерв на САЩ.

Американската централна банка отбеляза забавяне на възстановяването на икономическата активност и заетостта в Съединените щати поради подновеното нарастване на новозаразените с COVID-19. По-нататъшната траектория на икономиката до голяма степен ще зависи от развитието на епидемиологичната ситуация, включително напредъка във ваксинациите, се казва в изявление на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC), публикувано след заседанието.

Фед прави предпазливи прогнози за следващите няколко месеца поради бавния темп на ваксинациите. "Смятаме, че се борим, но пандемията продължава да поставя сериозни рискове пред икономиката", заяви председателят на Федералния резерв Джером Пауъл по време на пресконференция след срещата.

Федералният резерв остави лихвата на федералните фондове в диапазона от 0% до 0,25% годишно. Централната банка също потвърди, че ще запази обема на обратно изкупуване на активи на ниво от поне 120 милиарда долара на месец, "докато не се постигне значителен напредък в постигането на целите на комитета за максимална заетост и ценова стабилност".

"Внимателният тон, следван от Фед по отношение на бавния темп на ваксинациите, привлече вниманието на търговците и това спомогна за укрепването на долара", казват експертите на IG.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,1% по време на търговията в четвъртък. По-широкият индекс на WSJ долар се покачи с 0,2%.

Общата валута днес сутринта се разменя на пазара по $1,2100 за едно евро в сравнение с $1,2111 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската се покачва в същото време до 104,28 йени за долар при 104,11 йени за долар в сряда.

Британският фунт стерлинг в четвъртък сутринта струва $1,3674 за паунд срещу $1,3687 за паунд в края на вчерашната търговия.