В хода на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар умерено се обезценява спрямо еврото, йената и лирата стерлинг след стабилното покачване на "зелените пари" през предходните няколко сесии.

Доларът коригира стойността си, тъй като инвеститорите се стремят да приберат печалби след значителното му укрепване, пише Trading Economics. Но експертите смятат, че щатската валута ще продължи да укрепва на фона на бързото затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ. Освен това доларът е подкрепен от намаляването на апетита за риск на световните пазари.

По-нататъшно увеличаване на нестабилността на финансовите пазари ще помогне за укрепване на долара поради статута му на валута "убежище", каза Карол Конг, анализатор за валутния пазар на CBA.

Към 10:25 часа българско време общата европейска валута поскъпна спрямо американската с 0,40% - до 0,9649 долара за едно евро спрямо 0,9609 долара за евро при затварянето на предишната сесия. Преди това еврото е бе поевтиняло спрямо долара с 0,8%.

Британската лира стерлинг по време на днешната валутнта търговия се покачва с 0,66% и се разменя на пазара по $1,0797 за един паунд в сравнение с $1,0689 за паунд в края на търговията в понеделник.

Спрямо японската валута американската се се понижи с 0,31% - до 144,12 йени за долар срещу 144,75 йени за долар в предходната сесия.

В понеделник щатската валута спечели 1,5% спрямо паунда и 1% спрямо йената.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), губи 0,5% в хода на днешната търговия. Ден преди това индикаторът актуализира свой 20-годишен връх.