Американският долар е стабилен спрямо еврото и се засилва спрямо йената в понеделник при началото на валутната търговията, леко възстановявайки спада, отбелязан в края на предишната сесия.

Новата стратегия на Федералния резерв на САЩ, която позволява инфлацията да се покачи над 2%, преди да се реагира, означава, че лихвените проценти в Съединените щати ще останат ниски за дълго време. Това е положителен фактор за рисковите активи, включително валутите на азиатските страни, с изключение на Япония, отбелязвайте експерти от Maybank. В същото време доларът при такива условия ще остане слаб, цитира Dow Jones, цитиран от преглед на Maybank.

Дългосрочната цел на американската централна банка все още е инфлацията от 2%, но Фед смята, че е "целесъобразно да се използва паричната политика за постигане на инфлация малко над 2%", ако тя остава под 2% за дълго време.

Японската валута също се обезценява спрямо еврото на фона на двусмислена статистика за икономиката на страната. Продажбите на дребно в Япония са спаднали с 3,3% през юли спрямо предходния месец, след скока с 13,1% през юни, показват официалните данни. Понижението, което бе отбелязано за първи път от април, експертите свързват с ново увеличение на заболеваемостта от COVID-19 в някои части на страната.

Междувременно промишленото производство в Япония през юли се увеличи с рекордни темпове - с 8% в сравнение с предходния месец, показват предварителни данни. Консенсусната прогноза на експертите предвижда увеличение от 5,8%.

Общата валута днес сутринта се търгува спрямо американската по $1,1902 за едно евро в сравнение с $1,1903 за евро при затварянето на пазара в петък.

Валутен курс на долара спрямо йената се повиши с 0,26% до 105,64 йени за долар срещу 105,37 йени в края на предходната сесия.

Европейската валута също се покачва спрямо японската - с 0,26%, до 125,71 йени за евро при 125,39 йени за евро в петък.

В последния работен ден на миналата доларът се обезцени с 0,7% спрямо еврото и с 1,1% спрямо йената.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес загуби 0,03% от стойността се. По-широкият WSJ Dollar Index, който проследява динамиката на долара спрямо 16 валути, добавя 0,1%.