В началото на търговия в четвъртък щатският долар обезценява спрямо повечето основни валути след заседанието на Федералната резервна система на САЩ.

Както беше съобщено, регулаторът запази лихвения процент на федералното кредитиране (federal funds rate) в диапазона от 0% до 0,25% годишно след срещата си 27-28 април. Фед също така заяви, че ще продължи да изкупува активи на обща стойност 120 милиарда долара месечно, включително $80 милиарда US Treasuries и 40 милиарда долара ипотечни облигации.

Председателят на Фед Джеръм Пауъл заяви на пресконференция, че американската икономика се възстановява от кризата с COVID-19 по-бързо от очакваното, но то "остава неравномерно и далеч не е приключило".

Пауъл отбеляза, че все още не е време да се обсъжда възможността за намаляване на обема на паричните стимули, които осигуряват "мощна подкрепа" на икономиката.

Поддържането на ниски лихвени проценти на фона на подобрението в САЩ и световната икономика е рецепта за по-нататъшно отслабване на долара, посочва в своето проучване CBA. Рискът е, че Фед ще бъде твърде предпазлив и ще забави първите стъпки към нормализиране на паричната политика, според анализаторите.

Индексът, изчислен от ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлини и шведска крона), загуби 0,06% в четвъртък, докато по-широкият индекс WSJ Dollar спада с 0,08%.

Общата валута в четвъртък сутринта се търгува спрямо долара на ниво $1,2213 за едно евро в сравнение с $ 1,2126 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на американската валута по отношение на японската в същото време възлиза на 108,67 йени за долар срещу 108,6 йени за долар при закриването на търговията в сряда.

Британската лира стерлинг днес сутринта се разменя срещу долара по $1,3957 за паунд в сравнение с $1,3935 за паунд предния ден.