Доларът се покачва в петък и може да отчете седмичен ръст. Еврото се спусна до тримесечен минимум, след като ЕЦБ продължи програмата за изкупуване на облигации и понижи вероятността за повишаване на лихвите през 2018 година.

След заседанието вчера на ЕЦБ стана ясно, че регулаторът ще продължи програмата за количествени облекчения до края на септември догодина като намали месечния обем на изкупуваните активи от 60 на 30 милиарда евро месечно.

Шефът на ЕЦБ, Марио Драги, посочи, че на икономиката все още са необходими значителни монетарни стимули, тъй като базовата инфлация още не демонстрира убедителни признаци за ускоряване.

Сутринта общата валута се понижава спрямо американската с 0,15 процента до 1,1633 евро за едни долар. В хода на търговията курсът докосваше минималното от юли ниво $1,1624. За седмицата общата валута може да изгуби от стойността си около 1,3 процента.

Внимателният подход на ЕЦБ контрастира с позицията на Федералния резерв на САЩ, който се готви през декември да повиши лихвените ставки, продължавайки да нормализира паричнокредитната си политика.

Поддръжка за долара дойде и от конгреса на САЩ, където и долната камара след Сената одобри проектобюджета за 2018 година. По този начин се разчиства пътят за осъществяване на данъчната реформа, обещана от президента Тръмп.

Във фокусна инвеститорите остава назначаването на новия председател на Федералния резерв, след като мандатът на Джанет Йелън изтича през февруари догодина.

Индексът на долара, отразяващ неговата динамика спрямо кошницата от 6 световни валути се покачи с 0,19 процента, до 94,790 пункта. За седмицата показателят може де прибави към стойността си около 1,1 процента.

Доларът поскъпва днес сутринта с 0,15 процента към йената до ниво 114,15.

Общата валута също прибавя малко към стойността си по отношение на японската, покачвайки се до ниво до 132,82 йени за едно евро.

Фунтът стерлинг се понижава с 0,3 процента спрямо долара до $1,3124. Инвеститорите очакват ноемврийското заседание на Банката на Англия, на което регулаторът може да вдигне основните лихви за първи път от над десет години насам.