По време на валутната търговия в сряда сутринта щатският долар поскъпва спрямо японската йена и британската лира, на практика остава без промяна по отношение на еврото. Търговците и инвеститорите оценяват коментарите на представителите на Федералния резрв след публикуването на данни за нова многогодишно висока инфлация в САЩ.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона) днес е нараснал с 0,02%, докато по-широкият доларов индекс WSJ се понижава с 0,01%.

Към 10:30 часа българско време едно евро струваше 1,0827 долара в сравнение с 1,0828 долара в края на предишната сесия.

Британската лира стерлинг в същото време се повиши до $1,2982 за един паунд в сравнение с $1,3001 за паунд при закриване на търговията във вторник.

Обменният курс на американската валута спрямо японската възлиза на 126,15 йени за долар срещу 125,38 йени за долар в кря на вчерашната търговия.

Членът на Съвета на управителите на системата на Федералния резерв Лейл Брейнард в интервю за The Wall Street Journal каза, че спадът на някои индикатори за инфлация в САЩ през март е положителен сигнал, но общата инфлация все още е твърде висока. Намаляването на инфлацията е най-важната задача на Фед, отбеляза още Брейнард.

Основната годишна инфлация (CPI) скочи до 8,5% през март от 7,9% през февруари, достигайки връх от декември 1981 г. Междувременно потребителските цени без разходите за храна и енергия (Core CPI index) миналия месец се увеличиха с 0,3% в сравнение с февруари, най-ниският темп от шест месеца, след като се повишиха с 0,5% месец по-рано.

"Изглежда, че няма алтернатива за бъдещото затягане на политиката на Фед", коментира думите на Брейнард анализаторът на IG Йеп Джан Ронг.