Икономиката на Турция продължава да се бори с едни от най-високите нива на инфлация в света. Дали обаче върхът е достигнат? Отговор на този въпрос търсят местни и международните икономисти, като надделява мнението, че инфлацията е на път да започне да се забавя през юни, пише Bloomberg.

Експертите са единодушни, че за първи път от февруари насам на днешния 23 май политиците ще запазят референтната стойност на 50%. Световни банки от UBS Group AG до Citigroup прогнозират, че лихвите ще се понижат преди края на тази година.

Централната банка на Турция ревизира нагоре прогнозата за инфлацията

Централната банка на Турция ревизира нагоре прогнозата за инфлацията

Ще се стабилизира ли турската икономика?

Този месец централната банка на Турция ще отмине последния скок на инфлацията до около 75%, като вероятно ще удължи паузата на лихвените проценти, което води и до по-оптимистични прогнози.

Снимка 411616

Източник: iStock

За първи път от много време насам инфлационните очаквания намаляват, въпреки дългия непрекъснат период на бързото увеличаване на цените.

"След като основният лихвен процент остава непроменен, очакваме централната банка да продължи да се опира на алтернативните си инструменти. В това отношение в действие са ревизиите на инструмента й за определяне на задължителните резерви, ограниченията за ръст на кредитите и банковите регулации, които да спомогнат за поддържане на рестриктивни финансови условия", коментира икономистът Селва Бахар Базики.

Ако лихвените проценти не се променят в обозримо бъдеще, фокусът все повече ще се измества върху планираната фискална корекция и алтернативните инструменти за затягане на паричната политика.

Търговията между Турция и Русия, която се превръща в мисия невъзможна

Търговията между Турция и Русия, която се превръща в мисия невъзможна

Дългогодишните бизнес партньори са все по-затруднени