Индексът Dow Jones Industrial Average се изкачи до първия си рекорд от средата на юли - пореден пример за вярата на инвеститорите в местната икономика, пише The Wall Street Journal.

Подкрепени от оптимизма относно търговска сделка между Съединените американски щати и Китай, както и добрите данни за растежа на икономиката от миналата седмица, индексът на сините чипове се покачи с 0,4 процента до 27 462,11. След последното рали DJIA записва 18 процента ръст от началото на годината.

Последният рекорд подчертата отново и лидерската позиция на американските акции. След пореден рекорден понеделник S&P 500 записва 23 процента ръст от началото на 2019 г. и е напът да запише най-доброто си годишно представяне от 2013 г. насам.

В същото време MSCI AC World без USA Index записва покачване от 14 процента. Американските акции станаха по-скъпи спрямо световните в последните години.

Макар че търговска сделка между двете най-големи икономики ще бъдат повече от полза за експортно-ориентираните страни в Европа и Азия, анализатори казват, че надеждите за споразумение продължават да увеличават апетита за американски акции.

В същото време растежът на икономиката може и да се забавя, но 10-годишната експанзия продължава. Така акциите на щатските компании са по-привлекателни от тези в други развити държави, където прогнозите за икономическа експанзия са близо до нулата.

MSCI USA Index записва ръст от 23 процента през тази година, докато в Европа, Китай и развиващите се пазари повишението е 16 процента, 12 процента и 10 процента, съответно.

Въпреки очакванията, че по-евтините части на пазара ще затворят разликата, инвеститорите остават готови да платят повече за американските активи. Тенденцията показва устойчивостта, с която потребителските разходи и силата на пазара на труда подкрепят щатските акции въпреки опасенията от рецесия.

Всички 11 сектора от S&P 500 се покачиха през 2019 г., водени от 37 процента ръст на технологичния сектор. Няколко отделни огромни компании записват повишения от по над 60 процента - включително Apple, Target и други.