Европейската комисия в сряда ще публикува специален доклад за положението в гръцката икономика и за въздействието върху него на пакета от държавни помощи за населението. В доклада става дума за "дупка" от 4,75 милиарда евро в бюджета на Гърция за двугодишния период 2019-2020 г., съобщи местният телевизионен канал Antenna.

Представители на кредиторите посочват, че "дупката" е резултат от мерките, обявени наскоро от премиера Алексис Ципрас.

От 1 февруари гръцкото правителство повиши минималната работна заплата с 11% - от 586 евро на 650 евро. Премахната бе още по-ниската ставка от 510 евро за млади хора на възраст под 25 години, наложена по искане на международни кредитори. За първи път от 10 години заплатата бе увеличена.

В навечерието на изборите за Европейски парламент и за местните власти, правителството заяви, че намалява от 24% на 13%ДДС за предприятията от общественото хранене, хранителните продукти и електроенергията, възстановява 13-та пенсия, отменя т.нар. "солидарен данък" за ниските доходи.

Възможността за намаляване на данъчната тежест Ципрас обясни с подобряване на ситуацията в икономиката. Данъците върху ДДС бяха рязко увеличени през юли 2015 г. по време на тежката икономическа и финансова криза. Това доведе до увеличение на цените с повече от 9%.

Представителите на кредиторите оценяват негативния бюджетен ефект в резултат на тези мерки на почти 5 милиарда евро, съобщава тв каналът.

По-специално бюджетният дефицит в доклада се изчислява на 1% от БВП (1,85 милиарда евро) за 2019 г. и 1,5% от БВП (2,9 милиарда евро) за 2020 година.

Гръцкото правителство се ангажира да постигне първичен бюджетен излишък от 3,5% от брутния вътрешен продукт.

Що се отнася до предложението на правителството за намаляване на целевия първичен излишък до 2,5% от 2020 г. до 2022 г., като се използва паричен резерв от 5,5 милиарда евро, се очаква Европейската комисия да обяви, че не е в нейната компетентност и ще предаде проблема на Еврогрупата, съобщава Antenna.

В същото време докладът ще включва ясни предупреждения за недопустимостта от забавяния при осъществяването на необходимите реформи, чието изпълнение е свързано с възвращаемостта на доходите от гръцките облигации, съобщи каналът.

Докладът ще се съсредоточи върху програмата за приватизация, необслужваните банкови заеми и набирането на персонал в публичния сектор. През последните две години гръцкото правителство възстановяваше работни места, които по-рано бяха намалени по искане на кредитори.