Турската лира лесно може да поевтинее още и да падне до 10 лири за щатски долар през следващите 10 години. И това е оптимистичната прогноза, базирана на настоящото ниво на инфлацията в страната. Това пише в свой анализ инвестиционният консултант Матеин Халид, публикуван от AME Info.

"Турската лира поевтиня до 8-месечно дъно на ниво от 6,15 лири за долар. Глобалните инвеститори изгубиха доверия в икономическата и монетарната политика, водена от Партията на справедливостта и развитието (ПСР). Решението на Висшата избирателна комисия за отменяне на резултатите от кметските избори в Истанбул вкара Турция в още една политическа криза", посочва експертът.

Халид посочва твърдения на Financial Times, според които централната банка в южната ни съседка е използвала валутни суапове с местни банки, за да повиши резервите си в чуждестранна валута. През 2019 година последните паднаха до ново дъно и като от сметката бъдат изключени краткосрочните заеми, резервите възлизат на 27 милиарда долара.

Турската лира с нов лек спад. Валутата се задържа на най-ниското си ниво за 2019-а

Турската лира с нов лек спад. Валутата се задържа на най-ниското си ниво за 2019-а

През миналата седмица тя падна до ново дъно за настоящата година

"27 милиарда долара ще са недостатъчни, за да защитят валутата в момент, в който доверието към паричните пазари в Истанбул и Анкара се изпари. Заради това и Турската централна банка вече няма да може да се намесва на валутния пазар ефективно, за да компенсира разпродажбите на чуждестранните инвеститори, а спадът на турската лира ще се ускори до свободно падане", смята Матеин Халид.

Анализаторът посочва, че сега някои инвеститори, предимно от Близкия Изток, са изкушени от добрите сделки, които биха могли да направят на имотния пазар в Турция и конкретно в Истанбул. Халид обаче смята, че е "лудост" да инвестираш в страна, чиято валута е изгубила 85% от стойността си спрямо долара през последното десетилетие.

"Ако не друго, то обезценяването на лирата през следващото десетилетие ще бъде още по-сериозна, тъй като президентът Ердоган концентрира политическата си власт чрез промените в конституцията и обърна гръб на прозападната посока на политиката си от предишните 10 години на неговото управление", допълва той.

Как да се възползвате от поевтиняването на турската лира?

Как да се възползвате от поевтиняването на турската лира?

Кризата за едни е възможност за други