Паундът продължава да поевтинява на фона на опасенията, свързани с вота за излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС).

Валутата вече е изгубила 2% от стойността си спрямо другите основни световни валути и се очаква спадът да се задълбочи през следващите три месеца до референдума, който е насрочен за 23 юни, съобщава Bloomberg.

Световни корпорации не искат ЕС да се разделя с Великобритания

Световни корпорации не искат ЕС да се разделя с Великобритания

Компаниите заявиха позицията си в общо отворено писмо

“Намираме се в ситуация, в която рискът от Брекзит доминира на пазара”, коментира Нед Румпелтин, който е експерт от Toronto Dominion Bank в Лондон. Той е убеден, че в дългосрочен план намаляващата тенденция при паунда ще се запази.

Опасенията, че Обединеното кралство ще излезе от съюза “отхапаха” 4 на сто от стойността на английската валута, като в четвъртък тя се търгуваше за 1,41 долара.

Преди време излезе доклад на Конфедерацията на британската промишленост (CBI), според който излизането на Великобритания от ЕС може да струва на нейната икономика 100 млрд. паунда и 950 хиляди работни места до 2020 година. 

Ето защо големите банки искат Великобритания да остане в ЕС

Ето защо големите банки искат Великобритания да остане в ЕС

Анализатори вещаят тежко евентуално бъдеще на страната извън европейската общност

Конкретно, Брутният вътрешен продукт на страната, ако напусне ЕС, към 2020 г. може да се окаже с 5% по-нисък, отколкото при оставане в евросъюза. И с 3% по-малък, ако страната постигне бързо постигне споразумение за свободна търговия с ЕС. В случай на излизане на страната от евросъюза ръстът на икономиката може да спадне до нула през 2017 и 2018 година.