Някои от най-големите имане в глобалния бизнес и финанси се обявиха за оставането на Великобритания в Европейския съюз (ЕС). Ford, General Electric и Goldman Sachs, както и английските компании Rolls Royce и Burberry подписаха отворено писмо, в което посочват, че евентуален Брекзит би бил опасен за Обединеното кралство.

“Бизнесът има нужда от неограничен достъп до европейския пазар, чието население е 500 милиона души и има капацитет да продължи да расте, да инвестира и да създава работни места”, посочват корпорациите в съобщението си, изпратено до редакцията на вестник The Times.

Тяхната теза се подкрепя още от банковата група HSBC, петролния гигант British Petroleum и технологичния лидер Siemens, посочва CNN Money.

Писмото е подписано от над една трета от всички компании, които влизат в основния индекс на Лондонската фондова борса FTSE 100, както и от други по-малки. Всички тези дружества осигуряват работа на повече от един милион души на Острова.

Британският паунд продължава да разочарова. Спадът му се задълбочава

Британският паунд продължава да разочарова. Спадът му се задълбочава

Експерти твърдят, че валутата е достигнала кризисното си ниво

 „Вярваме, че напускането на ЕС ще спре притока на инвестиции и ще застраши работните места. Това ще постави икономиката в риск”, смятат от компаниите.

Миналата седмица редица банки също споделиха своите притеснения относно последствията от Брекзит. Американският кредитор Goldman Sachs обяви, че напускането може да доведе до това паундът да се срине с 20 на сто.

Японската банка Nomura предупреди, че “Brexit” дори може да вкара Великобритания в рецесия от около 2 процента. Най-голямата швейцарска финансова институция UBS пресметна, че загубата за британската икономика би била между 0,6% и 2,8% от БВП на държавата.