Банкерите не понасят идеята за Европа без Великобритания. Всеки ден анализатори от големи банки се състезават помежду си със страховити предупреждения относно потенциалното излизане на страната от Европейския съюз – т.нар. “Brexit” (термин, съставен от думите “Britain” – Великобритания и “Exit” – изход).

Американската мултинационална банка Goldman Sachs обяви, че напускането може да доведе до това паундът да се срине с 20 на сто. Институцията вече наля стотици хиляди паундове в кампанията за оставане на Обединеното кралство в рамките на ЕС, припомня СNN.

Японската банка Nomura предупреди, че “Brexit” дори може да вкара Великобритания в рецесия от около 2 процента.

Най-голямата швейцарска банка UBS пресметна, че загубата за британската икономика би била между 0,6% и 2,8% от БВП на държавата.

Банките са притеснени относно евентуалното излизане на страната от ЕС, защото я използват като трамплин за бизнеса си в цяла Европа. Напускането на съюза може да наруши тази връзка.

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън обеща, че британските граждани ще могат да дадат своя вот по въпроса до 2017 г. Той обяви, че ще води кампания в полза на оставане, при условие че съюзът от 28 държави членки и над 500 милиона души е готов на реформи. Британският премиер призова компаниите да се включат в акцията срещу “Brexit”.

3 причини защо излизането от ЕС ще струва скъпо на Великобритания

3 причини защо излизането от ЕС ще струва скъпо на Великобритания

От Morgan Stanley предупреждават, че "Брекзит" няма да е изгоден за Лондон

Докато гражданите са дълбоко разединени в мнението си, банкерите изразяват възгледите си достатъчно ясно.

Германската банка Deutsche Bank обяви, че може да измести операциите си от Великобритания, ако страната предпочете да напусне европейската общност.

И макар британската банкова компания HSBC да съобщи днес, че ще запази управлението си в Лондон, шефовете ѝ намекнаха пред медиите за възможно преместване на „работни места и дейности” в Париж, ако гласоподавателите изберат “Brexit”.

А американската банка JPMorgan Chase предупреди, че тя и други финансови фирми могат да напуснат Острова, което би довело до „преместване на работни места извън Великобритания”.

Кои държави са готови да последват Великобритания, ако тя излезе от ЕС?

Кои държави са готови да последват Великобритания, ако тя излезе от ЕС?

Срещата на върха на 18 и 19 февруари ще бъде решаваща

Citibank отиде дори по-далеч, твърдейки, че “Brexit” може да струва на страната 75 000 работни места до 2030 г.

Мнението на банковите служители относно излизането на Великобритания от ЕС е от съществено значение, тъй като финансовият сектор е ключов за британската икономика. Той съставлява 8% от БВП на страната и 3,4% от трудовия пазар.

Британската столица Лондон е световният номер едно за валутни сделки, като над 40% от глобалните покупко-продажби се случват в Лондонското Сити. Великобритания има четвъртия по големина банков сектор и третия най-голям застрахователен бизнес в световен мащаб. Обединеното кралство е и световният център за търговия със суровини и деривативи.

Кои компании искат Великобритания да излезе от ЕС?

Кои компании искат Великобритания да излезе от ЕС?

Сблъсъкът на малкия и големия бизнес