Най голямата банка в Европа, британската HSBC се отказа от идеята да премести своето седалище в Хонконг и реши да го остави в Лондон. Съобщението бе разпространено от банковата група на Хонконгската  фондова борса. 

"Съветът  на директорите на  HSBC завърши разглеждането на въпроса за това, кое е най-доброто място за разполагане на главния офис на банката и реши да остави във Великобритания. Решението бе прието единодушно”, се каза в заявлението, цитирано от ТАСС. 

През миналата година банковият гигант си постави за цел да изучи целесъобразността от преместването на своята щаб квартира от Лондон на друга точка на света. Като първа такава възможност се разглеждаше връщането обратно в Хонконг, къде банка бе създадена преди  151 години. 

Тази идея бе мотивирана от „втвърдяването”  на данъчното облагане в банковия сектор на Великобритания и необходимостта да се намаляват разходите. Но в крайна сметка ръководството на банката се отказа от такава стъпка, изхождайки от аргумента, че „Лондон е идеално разположен, за да служа като база на глобална финансова компания като HSBC". 

Както отбелязва анализатори, на решението може би са повлияли намеренията, изказани от финансовия министър Осбърн през миналия юни. Става дума за планове за  постепенно намаляване на данъците върху банковата дейност, за да остане страната привлекателно място за финансовите организации. 

От друга страна в съобщението на HSBC се подчертава, че обръщането на банката към Азия остава в центъра на вниманието на банковата група.