Президентът на германската централна банка Йенс Вайдман е съгласен с очакванията на анализаторите, че Европейската централна банка ще започне да повишава лихвите след средата на следващата година. "Очакванията изглеждат горе-долу в съответствие с насоките, споделени от управителния съвет на ЕЦБ, които казват, че лихвите ще се повишат далеч след края на програмата за количествените улеснения", казва Вайдман в интервю за "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Прогнозата на централния банкер дойде в момент, в който френският му колега Франсоа Вилерой де Гол изрази притеснения относно скорошното поскъпване на еврото.

Вайдман е чест критики на програмата на ЕЦБ за количествени улеснения. В последното си изказване той потвърди увереността си, че инфлацията е напът да постигне целта, поставена от Европейската централна банка - малко под, но близо до 2 процента.

"Ако позитивното развитие продължи, ще бъде логично да не се правят значително покупки [от ЕЦБ], освен тези, за които вече е решено", казва той. Запитан дали това означава, че количественото улеснение ще бъде прекратено през 2018 г., Вайдман заяви, че "смята това за подходящо, от днешна перспектива".