Американският долар уверено поскъпва спрямо основните световни валути в сряда, цените на американските държавни облигации US Treasuries също растат на фона на продължаващото преброяване на гласовете на президентските избори в САЩ.

Битката между кандидата за президент на Демократическата партия Джо Байдън и действащия президент Доналд Тръмп е по-оспорвана от очакваното, пише MarketWatch.

Юанът и мексиканското песо поевтиняват, търговците намаляват позициите в тези валути, подготвяйки се за евентуалната победа на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Преизбирането на Тръмп за втори мандат ще означава продължаване на за протекционистичната търговската политика на САЩ през следващите четири години, пише Dow Jones.

Недвусмислена победа на Байдън би означавала, че властите ще приемат мащабна програма от мерки за подкрепа на икономиката, която е в тежко положение поради пандемията на коронавируса. Броят на гласовете вероятно ще отнеме повече от един ден, тъй като рекордният брой американци тази година гласува предсрочно или по пощата за пандемията на коронавируса. И ако резултатите от предсрочното гласуване бъдат взети под внимание веднага, обработката на пощенските пратки отнема повече време.

Надеждите за убедителна победа на Джо Байдън, който значително надминаваше Тръмп в социологическите проучвания преди началото на изборите, обаче значително намаляват.

В сряда сутринта доларовият курс спрямо китайската валута се покачи с с 0,58%, до 6,7163 юана за един долар. Стойността на американската валута, спрямо мексиканското песо, се е увеличила с 2,52% до 21,6436 песо за един долар.

Общата валута се понижава спрямо американската с 0,61% - до $1,1644 за евро в сравнение с $1,1715 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на американската валута спрямо японската се повиши с 0,43% - до 104,94 йени за долар срещу 104,49 йени за долар предния ден.

Европейската валута спрямо йената падна с 0,23% - до 122,13 йени срещу 122,41 йени във вторник.

Британският паунд падна с 0,59% спрямо долара до $1,2982 за лира, докато австралийският долар падна с 1,09% спрямо щатския долар до 0,7086 долара.

Индексът ICE, който проследява представянето на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,4% в търговията в сряда. По-широкият WSJ доларов индекс се покачи с 0,5%.