В хода на форекс търговията в понеделник сутринта щатският долар се понижава съвсем леко спрямо основните световни валути. Инвеститорите оценяват изявленията на американски политици за постигане на принципно споразумение за увеличаване на лимита за държавни заеми.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза през уикенда, че е постигнал бюджетна сделка с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти. Според него постигнатото споразумение предотвратява "най-тежката възможна криза", тоест възможността за неизпълнение на държавния дълг на САЩ. Преговарящите финализират текста на законопроекта, който след това ще отиде в Камарата на представителите и Сената.

В същото време обемът на търговията на валутния пазар в понеделник може да бъде по-нисък от обичайния поради факта, че фондовите борси в САЩ и Великобритания са затворени поради официални празници.

Към 11 часа българско време общата европейска валута поскъпна спрямо американската с 0,04% и се разменя на пазар на ниво 1,0728 долара за едно евро в сравнение с 1,0723 долара за евро при затварянето на предходната сесия.

Курсът на британската лира стерлинг в същото време се запазва без осезаема динамика - $1,2345 за един паунд при $1,2344 за паунд миналия петък.

По отношение на японската валута американските пари поевтиняват с с 0,12% - до 140,45 йени за един долар спрямо 140,60 йени за долар при закриване на търговията в петък.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес сутринта е надолу с 0,08%. Индикаторът се повиши с 0,9% през последната седмица.