Щатският долар поевтинява умерено спрямо еврото, йената и лирата стерлинги при валутната търговията в петък сутринта. Инвеститорите преразглеждат прогнозите си относно перспективите за повишаване на лихвените проценти в САЩ поради слабите статистически данни за американската икономика, отбелязва Dow Jones.

Към 10:30 ч. българско време общата европейска валута се покачва спрямо долара с 0,10% и се разменя на пазара по $1,0743 заедно евро в сравнение с $1,0725 за евро в края на предишната сесия.

Спрямо японската валута американските поевтиняха с 0,10% - до 126,17 йени за долар от 127,12 йени за долар предния ден.

Британската лира стерлинг в петък сутринта поскъпва до $1,2624 за един паунд от $1,2600 за паунд при закриване на търговията в четвъртък.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона) спадна с 0,27% в петък, до минимум за един месец. По-широкият доларъв индекс WSJ днес губи 0,18 % от стойността си.

Протоколът от майското заседание на Федералния резерв, публикуван по-рано тази седмица, показа, че мнозинството от лидерите на американския паричен регулатор подкрепят повишаване на основния лихвен процент с 50 базисни точки на всяко от следващите две срещи.

В същото време много представители на Фед отбелязаха, че ранното повишаване на лихвите ще позволи на централната банка на САЩ да направи пауза по-късно тази година, за да оцени последствията от затягането на парично-кредитната политика за икономиката на страната.

Министерството на търговията на САЩ в четвъртък ревизира оценката си за спада на БВП на страната през първото тримесечие към по-лошо. Според ревизираните данни БВП е спаднал през януари-март с 1,5% на годишна база, а не с 1,4%, както беше съобщено по-рано. За сравнение: през четвъртото тримесечие на миналата година икономиката на САЩ нарасна с 6,9%.

Междувременно новите молби за безработица в САЩ са спаднаха с 8 000 миналата седмица до 210 000, съобщи Министерството на труда на САЩ. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, средно очакваха по-малък спад - до 215 хиляди души.