Доларът удържа в началото на валутната търговия в сряда двуседмичния си пик. Безпокойството заради търговския конфликт между САЩ и Китай стимулира ръста на т.нар. "валути - убежища".

В същото време инвеститорите очакват от Федералния резерв сигнали за темповете на по нататъшното повишаване на основната лихва в САЩ. Във фокуса на тяхното внимание е днешното изказване на председателя на Фед, Джеръм Пауел, и публикуването в четвъртък на протокола от последното заседание на регулатора. Очаква се американската централна банка да покачи лихвените ставки с 25 базисни пункта през декември.

Днес сутринта доларовият индекс, който следи динамиката на американски валута спрямо кошница от 6основни световни валути, съвсем леко се понижава с 0,01 процента до 97,361 пункта.

Устойчивостта на долара е свързана и с рисковете преди срещата на Г 20 в Аржентина, в чийто рамки е предвидена среща на Доналд Тръмп с китайския му колега Си Дзинпин, отбелязва Ройтерс.

Тръмп обаче нарече малко вероятна перспективата да изпълни молбата на Китай да изчака с повишаването на митата върху вноса на китайски стоки. Всичко това стимулира повишено търсене на безопасни валути, за каквито се смятат йената и долара.

Днес сутринта курсът на японската валута спрямо американската леко спада - с 0,09% до 113,87 йени за долар.

Еврото леко поскъпва по отношение на долара - с 0,09% до $1,1299 в сравнение с $1,1289 при закриването на вчерашната тръговия. Но за последните няколко сесии общата валута загуби 1,5 процента от стойността си на фона на лоши сигнали за икономиката на еврозоната и проблемите на ЕК с бюджета на Италия за 2019 година.

Британският фунт стерлинг се покачва макар и слабо - с 0,06% до $1,2755 при курс $1,2747 ден по-рано. Към общата валута днес сутринта паундът е стабилен и се търгува на ниво 1,1289 евро за фунт в сравнение с 1,1292 при закриване на валутната търговия във вторник.