В хода на валутната търговия в понеделник курсът на щатския долар се покачва спрямо еврото и паунда, намалява спрямо йената.

Ръководителят на системата на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл заяви в неделя, че регулаторът едва ли ще повиши лихвените проценти тази година. "Мога да гарантирам, че Федералният резерв ще направи всичко възможно, за да подкрепи икономиката, стига да се възстанови напълно", каза той в интервю за CBS. Пауъл също отбеляза, че икономиката скоро може да "започне да расте много по-бързо и да създава работни места по-бързо". В същото време шефът на Фед смята, че основният риск за икономиката в момента е нов скок в пандемията.

В понеделник инвеститорите очакват публикуването на данни за продажбите на дребно в еврозоната през февруари.

Паундът се обезценява спрямо долара. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че над 7 милиона души във Великобритания са завършили процеса на ваксинация срещу с COVID-19. Населението на Обединеното краство е около 66 милиона души. Властите на страната възнамеряват постепенно да премахнат ограниченията, наложени за борба с болестта, с напредването на кампанията за ваксинация.

Днес сутринта общата валута се търгува спрямо американската на ниво $1,1892 за едно евро в сравнение с $1,1899 долара за евро в края на предишната сесия.

Британската лира стерлинг в понеделник се понижава до $1,3699 за един паунд от $1,3707 за паунд при закриван на търговията в петък.

Стойността на американската валута спрямо японската спада в същото време до 109,58 йени за долар срещу 109,67 йени за долар в края на миналата работна седмица.

Индексът ICE, който проследява долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), в петък нарасна с 0,12%, докато по-широкият индекс на WSJ долар добави 0,11%.